Zaharova: Ukrajinci su bataljun nazvali po čovjeku kojeg je dva puta primio Hitler

Foto: EPA

GLASNOGOVORNICA ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je na svom Telegram kanalu reagirala na imenovanje jednog od bataljuna Oružanih snaga Ukrajine po čelniku Organizacije ukrajinskih nacionalista Jevgeniju Konovaljcu.

Tvrdi kako je to imenovanje potvrda nacističke suštine kijevskog režima, naglasivši kako je Konovaljc bio jedan od najlojalnijih hitlerovaca. Inače, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je dodijelio sporni naziv "Konovaljc" 131. zasebnoj izviđačkoj bojni ukrajinskih kopnenih snaga.

Konovaljc je 1929. u inozemstvu stvorio Organizaciju ukrajinskih nacionalista pod kojim se promicala ideologija militantnog antisemitizma i planiralo masovno istrebljenje Poljaka, navodi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Sovjetski sud ga osudio na smrt

Dodaju da su Konovaljc i njegova organizacija aktivno surađivali s obavještajnim službama Trećeg Reicha, povećavajući svoje borbene sposobnosti kako bi djelovali na strani Njemačke u ratu sa Sovjetskim Savezom. 

Sud u SSSR-u osudio je Konovaljca na smrt u odsutnosti zbog navodnog sudjelovanja u masovnom ubojstvu radnika kijevskog Arsenala koji su se u siječnju 1918. pobunili protiv ukrajinskih nacionalističkih vlasti. Sovjetsko je vodstvo izdalo naređenje službama da likvidiraju Konovaljca kako bi obezglavili organizaciju i izazvali raskol u redovima ukrajinskih nacionalista.

Konovaljca je 23. svibnja 1938. u nizozemskom Rotterdamu likvidirao službenik državne sigurnosti SSSR-a Pavel Sudoplatov. "I opet potvrda nacističke suštine kijevskog režima – još jedna jedinica militanata dobila je ime 'u čast' nacista Jevgenija Konovaljca... Od svih ukrajinskih nacista, upravo je Konovaljc bio jedan od najodanijih nacista", napisala je Zaharova.

"Tiskao pozive Ukrajincima da podrže Fuhrera"

Istaknula je da je Konovaljc radio za Njemačku od Prvog svjetskog rata te da su njegove snage bile angažirane da patroliraju i čuvaju vladine zgrade u Kijevu 1918. "Nakon što je pobjegao iz rodne zemlje posvetio je svu svoju energiju stvaranju pronacističkih ukrajinskih organizacija sunarodnjaka u međuratnoj Europi", dodala je Zaharova.

"Za novac je Nijemcima prodavao informacije o poljskoj vojsci, koju je Njemačka, pod nacionalsocijalistima, napala nekoliko godina kasnije. Njegove su organizacije provodile sabotaže protiv sovjetskih diplomata (uključujući ubojstvo konzula Mailova) i poljskih vlasti tijekom 20-ih i 30-ih godina, paralelno pripremajući planove za invaziju na Sovjetski Savez", nastavila je. 

Zaharova je napomenula da je Adolf Hitler dva puta primio Konovaljca. "Postoje informacije da je Konovaljc osobno kasnije tiskao pozive Ukrajincima da podrže Fuhrera. Zauzvrat je vodstvo NSDAP-a pomoglo Organizaciji ukrajinskih nacionalista s instruktorima, materijalom i bazama", zaključila je. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više