Zaharova: Šef UN-a je zauzeo pristran stav u vezi aneksije

Foto: EPA

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres zauzeo pristran stav prema potezu Moskve da pripoji velike dijelove ukrajinskog teritorija i optužilo ga da je "instrument propagande". "Smatramo neprihvatljivim da se glavni tajnik UN-a pretvara u instrument propagande i pritiska na države članice kada bi se trebao rukovoditi Poveljom UN-a u cijelosti", rekla je glasnogovornica Marija Zaharova u izjavi.

Guterres je u četvrtak rekao da ruski planovi da pripoji četiri ukrajinske regije predstavljaju "opasnu eskalaciju" koja bi mogla ugroziti izglede za mir u regiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je na svečanosti u Kremlju potpisao odluku o pripojenju Luhanska, Donjecka, Hersona i Zaporižje Rusiji.

"Pristrane izjave"

Zaharova je rekla i da je rusko ministarstvo primilo na znanje Guterresove pristrane izjave da ruska aneksija teritorija neće imati nikakvu pravnu snagu i zaslužuje osudu, istaknuvši da glavni tajnik nema ovlasti tumačiti odredbe Povelje UN-a.

"Željeli bismo podsjetiti da na temelju članka 97. Povelje UN-a glavni tajnik ima ulogu glavnog administrativnog službenika organizacije... koji nema ovlasti davati pristrane političke izjave u ime cijele organizacije", istaknula je Zaharova.

Guterres je ranije rekao i da će bilo kakva odluka o pridruživanju ukrajinskih regija Rusiji biti ništavna, nevažeća i da je treba osuditi, ocijenivši da se referendumi o pripojenju ne mogu opisati kao istinsko izražavanje narodne volje.

Pročitajte više