Zamjenik Alemke Markotić: Imamo hospitalizirane trudnice, rodilje i jedno dijete

Screenshot: RTL Danas

ZORAN BARUŠIĆ, zamjenik Alemke Markotić na mjestu šefice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, komentirao je stanje s koronom na toj klinici.

Iako se u drugim bolnicama osjeti blagi pad, u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević ne. 100 je bolesnika koji su covid-pozitivni, a samo su dva slobodna kreveta. Barušić kaže kako među bolesnima ima od onih najmlađih pa do najstarijih: 

"Ono što pratimo cijelo vrijeme, pa tako i u ovom valu, to je izrazito velik broj onih mlađe odnosno srednje dobne skupine", rekao je za RTL Danas.

"Trudnica i dijete hospitalizirani"

Kaže da ima i trudnica koje su hospitalizirane: "I rodilje i jedno dijete u ovom trenutku." 

Kaže da u dvije intenzivne jedinice imaju 25 bolesnika: "Od toga ih je 11 na ECMO potpori i svi su zapravo na nekom obliku respiratorne potpore odnosno mehaničke ventilacije."

Kaže da su gotovo svi necijepljeni: "Samo mali broj je onaj koji je cijepljen ili mu je nepoznat cijepni status, ali to su zapravo sve praktički necijepljeni bolesnici."

"Jučer jedan preminuli"

Istaknuo je da su jučer imali jednog preminulog bolesnika: "Sve ovisi o broju onih koji su teško bolesni i kako se situacija razvija od dana do dana, ali mi taj broj bolesnih koji će umrijeti ćemo vidjeti u sljedećim danima generirano zapravo iz ove cijele epidemiološke situacije koja je zapravo loša još uvijek." 

Odluku o obveznom cijepljenju prepustit će nadležnim službama, rekao je.

"Mi smo tu da liječimo sve one koji trebaju bolničku skrb i da im maksimalno pomognemo."

"Omikron bi mogao biti okidač koji će promijeniti mišljenje o npr. obaveznom cijepljenju"

Moguće je da će omikron biti okidač koji će promijeniti mišljenje o npr. obveznom cijepljenju, dodao je.

"Ne znamo još uvijek dosta o tome soju i sve ovisi zapravo o novim saznanjima, kakav će daljnji tijek biti prvenstveno što se tiče i epidemioloških mjera, a i onoga svega što će polučiti eventualno neki razvoj novih cjepiva." 

"Ne možemo reći da je situacija imalo bolja"

Smatra da je moguće da je prošao vrhunac četvrtog vala. 

"Još uvijek moramo osjetiti rezultate velikog broja oboljelih koji su se generirali zadnjih 10-ak dana, dva tjedna. Što će biti u danima koji slijede, vidjet ćemo, međutim mi smo puni u ovome trenutku, praktički nemamo slobodno mjesto i dokle god bude tako na nama će biti da ne možemo reći da je situacija imalo bolja."

Pročitajte više