Zelenski o ograničenju cijena ruske nafte: To je ugodno za terorističku državu

Foto: Profimedia

OGRANIČENJE cijene ruske nafte na 60 dolara, koje su dogovorile skupina G7 i Australija, nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Nakon što su G7 i Australija jučer postigli dogovor, očekuje se da će to preko vikenda učiniti Europska unija. Ta mjera ima namjeru smanjiti ruski dohodak od prodaje nafte, istovremeno sprečavajući rast globalnih cijena.

"To je prilično ugodno za proračun terorističke države"

"Teško da bi se ovakvo ograničenje moglo nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je Zelenski u videoobraćanju pa dodao: "Samo je pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme."

Andrij Jermak, čelnik Zelenskijeve administracije, rekao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja". Zelenski se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje.

"Taj novac će destabilizirati točno one zemlje koje sad pokušavaju izbjeći ozbiljne odluke"

"Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je. Ruski predsjednik Vladimir Putin i viši dužnosnici Kremlja su više puta upozorili da naftom neće opskrbljivati one zemlje koje budu uvele ograničenje cijene.

Rusko veleposlanstvo u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritiziralo "preoblikovanje" načela slobodnog tržišta i ponovilo da će unatoč mjerama potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više