Započeo štrajk u portugalskoj novinskoj agenciji, traže povišice od 120 eura

Screenshot: Google Street View

Zaposlenici portugalske novinske agencije Lusa počeli su danas četverodnevni štrajk kojim traže povećanje plaća. Agencija je obavijestila klijente da će "servisi biti poremećeni u tom razdoblju". 

U četvrtak su predviđena okupljanja pred sjedištem Luse u portugalskoj prijestolnici Lisabonu te pred dopisništvom u gradu Portu.

Za petak je predviđeno okupljanje pred službenom rezidencijom portugalskog premijera, socijalista Antonija Coste.

Uprava nudi 74 eura, zaposlenici traže 120

Tri radnička sindikata agencije odlučila su podržati socijalnu akciju nakon sastanka u srijedu na kojem je odlučeno da vladin prijedlog o povećanju plaća nije dovoljan.

Uprava se nije suglasila s povećanjem plaća većim od 74 eura po radniku, a zaposlenici traže najmanje 120 eura kako bi nadoknadili zaostajanje u plaćama koje su zamrznute 12 godina, priopćili su sindikati. 

Portugalska vlada, koja u svome vlasništvu ima 50.15 posto socijalnog kapitala Luse, odgovorila je sindikatima da ne raspolaže sredstvima da ispuni njihove zahtjeve. 

Povećali dobit

Lusa je vrlo aktivna u luzofonim zemljama te ima više od 250 novinara koji proizvode oko 800 novinarskih sadržaja na dan za nešto više od 800 klijenata.

U 2021. Lusa je ostvarila dobit od 384.000 eura, što je četiri put više nego u 2020. godini.

Pročitajte više