Zatvorenik regrutiran u Wagner: Rekli su nam da ćemo se boriti protiv Amerikanaca

Foto: Screenshot

BITKA za ukrajinski grad Bahmut mjesecima je bila poprište najžešćih borbi u ruskom ratu protiv Ukrajine. Ruske su se snage tamo većinski sastojale od paravojne skupine Wagner, plaćeničke skupine ojačane zatvorenicima iz zloglasnih ruskih kaznenih kolonija.

CBS News susreo se s dvojicom tih plaćenika, odnosno robijaša, muškaraca koji su uhvaćeni na istoku Ukrajine i sada ih drži ukrajinska vojna obavještajna služba.

Jedan od njih, Sergej, izdržao je gotovo pola od 19-godišnje kazne za ubojstvo u kaznenoj koloniji kada je šef Wagnera Jevgenij Prigožin posjetio zatvore i rekao osuđenicima: "Odslužite šest mjeseci na prvoj liniji za Rusiju, a onda možete na slobodu."

Jedva svjesni rata

"Morao sam napustiti zatvor na ovaj ili onaj način", rekao je Sergej za CBS News. "Deset godina je dugo vrijeme."

On je prihvatio Prigožinovu ponudu i odabrao borbe na prvoj crti u zamjenu za slobodu i novac. Jedva svjestan da u Ukrajini bjesni rat, kako tvrdi, Sergeju je rečeno da će se tamo boriti protiv stranaca. "Američki plaćenici, poljski plaćenici, francuski... rekli su nam da su nacisti", rekao je.

Vlad, drugi Wagnerov čovjek, već je odslužio dvije godine od svoje trogodišnje kazne za napad, ali obećanje prijevremenog puštanja na slobodu, obrisanog dosjea i plaće od 3500 dolara pokazalo se primamljivim.

Nakon samo dva tjedna obuke rekao je da su ga poslali u borbu protiv ukrajinskih tenkova samo s mitraljezom. "Naša braća su ubijana u ogromnom broju. Bilo je puno tijela", rekao je.

Ubijaju one koji ne slušaju naredbe

Prigožin je nedavno snimljen kako pregledava neka od tih tijela, nagomilana visoko u improviziranoj mrtvačnici blizu prve linije bojišnice. Krajnje odredište poginulih boraca posebno je Wagnerovo groblje u Rusiji, već ispunjeno svježe iskopanim grobovima.

Vlad je rekao da se neki novi regruti odbijaju boriti jednom kada vide što se događa na frontu, no da to tada više nije opcija. "Samo te ubiju, to je to. Ako se ne slažete s naredbom, jednostavno ste ubijeni", rekao je.

Rekao je za CBS News da je to vidio iz prve ruke. "Jedan od boraca bio je previše uplašen za borbu", rekao je. "Natjerali su ga da sam sebi kopa grob i ustrijelili ga."

Vlad tvrdi da je vidio trojicu suboraca pogubljenih mecima u glavu, ali inzistira da on u tome nije sudjelovao: "Za to postoje posebno obučeni ljudi, sigurnosna grupa koja vam može učiniti bilo što."

"Prevareni smo"

Oba vagnerovca sada tvrde da su na prevaru poslana na prvu liniju. "Sve što nam je rečeno bile su čiste laži. Nisu nas Ukrajinci htjeli ubiti - mi smo došli u Ukrajinu da ih ubijemo", rekao je Sergej.

Inzistirali su na tome da nisu počinili nikakve ratne zločine, a obojica su rekla da bi, kad bi mogli vratiti vrijeme, odabrala brutalnost ruske zatvorske ćelije umjesto pokolja na ukrajinskom ratištu.

Iako su ispričali sve o teroru koji je Wagner provodio tijekom rata, CBS piše da u toj hladnoj, mračnoj sobi nisu pokazivali nikakve emocije. Kada su Vlada pitali kako se osjeća zbog svega što je vidio i doživio, njegov odgovor je bio jeziv. "Iskreno", rekao je, "ništa!"

Pročitajte više