Ishod izbora u Turskoj mogao bi imati veliki utjecaj na rat u Ukrajini

Foto: EPA

Izbore u Turskoj trenutno prati cijeli svijet, a njihov ishod mogao bi imati značajan utjecaj na rat u Ukrajini. Na njima se upravo aktualni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je na vlasti već dva desetljeća, sukobljava s oporbenim čelnikom Kemalom Kilicdarogluom.

Predsjednik Erdogan favorit je Vladimira Putina, što je istina koju je njegovim saveznicima u NATO-u teško progutati, a privatno su se svi nadali promjeni, piše urednik međunarodne politike Sky newsa Dominic Waghorn.

"Kilicdaroglu melem za zapadne uši"

Erdoganova sve autoritarnija vladavina, ekonomska ekscentričnost i svojeglavost unutar NATO-a izazivaju sve veću zabrinutost među saveznicima. Njegov poraz bio bi dobrodošao kao nagovještaj događaja koje priželjkuju, ponižavanje jednog populističkog moćnika u nizu s drugima, koji će možda uslijediti.

"Te su se nade izjalovile. S obzirom na to da će njegova pozicija očito ojačati uoči drugog kruga ovih izbora, gotovo će sigurno doći do razočaranja na Zapadu. Erdoganov suparnik Kemal Kilicdaroglu nije baš poznat izvan Turske, ali zapadnim kreatorima politike ponudio je melem za njihove uši i frustracije koje im je zadao Erdogan", piše Waghorn.

Kilicdaroglu je Računovođa i birokrat s reputacijom čistog političara i sekularista koji želi obnoviti turske odnose sa Zapadom i povjerenje s NATO saveznicima.

"Erdogan je vrag kojeg Putin smatra korisnim"

"Erdogan je izbor Kremlja, vrag kojeg je Putin upoznao i smatrao korisnim čak i ako su njihovi odnosi u potpunosti transakcijski. Govorio je o svom posebnom odnosu s Vladimirom Putinom i međusobnoj potrebi dviju zemalja.

Odbija se pridružiti zapadnim sankcijama Rusiji. Kupio je ruske protuzračne obrambene sustave izazivajući nelagodu u NATO savezu", piše Waghorn.

Turska ambivalentnost imala je svoje koristi u ovom sukobu sa Zapadom. Ankara je igrala važnu ulogu u posredovanju u dogovoru koji je omogućio isporuku ukrajinskog žita. I to bi moglo igrati ulogu u pregovorima za okončanje rata kada se oni konačno dogode.

Pročitajte više