Zašto je analiza smrti mladića nakon cijepljenja trajala tako dugo?

Foto: EPA

ŽELJANA Margan Koletić, voditeljica Odsjeka za farmakovigilanciju i racionalnu farmakoterapiju u HALMED-u, za N1 televiziju objasnila je zašto je analiza smrti muškarca nakon cijepljenja trajala toliko.

Podsjetimo, u ožujku ove godine preminuo je 33-godišnjak čiju je smrt HALMED povezao s cijepljenjem protiv covida. Ovo je prvi smrtni slučaj u Hrvatskoj koji se povezuje s cjepivom.

"Za ovu ocjenu bilo je potrebno prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, opsežnu medicinsku dokumentaciju, sve nalaze, uključujući i nalaze obdukcije i otpusna psima. Budući da je bilo riječi o netipičnoj kliničkoj slici, angažirali smo i vanjske stručnjake, kolege na području hematologije. Potražili smo i mišljenje njemačkog instituta specijaliziranog na području hematologije", kazala je Margan Koletić.

Osvrnula se i na sličan slučaj u susjednoj Sloveniji.

"Slučaj u Sloveniji dogodio se nakon što je bilo već poznato da vektorska cjepiva mogu izazvati ovu vrlo rijetku nuspojavu i nakon što su već uspostavljeni dijagnostički postupci. Prijava u Hrvatskoj se dogodila u ožujku kad je ovo stanje tek bilo otkriveno i tek su počele prijave iz drugih zemalja", navela je Margan Koletić.

Kaže da ova ocjena vjerojatnosti znači da "podaci ukazuju na to da je vjerojatno cjepivo bilo uzrok ove nuspojave". Rekla je i da preminuli muškarac "nije bolovao od težih bolesti".

Kaić: Dugo je trajala konzultacija s vanjskim ekspertima

Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, istaknuo je da se 10 mjeseci trebalo čekati na dokazivanje uzročno-posljedične veze između cijepljenja i smrtnog ishoda jer je dosta dugo trajala konzultacija s vanjskim ekspertima.

"Za cjepiva se zna da uzrokuju određene stvari. Ako se ta stvar dogodi nakon cjepiva, onda uz neka minimalna dodatna isključenja drugih mogućih uzroka, lako se dođe do povezanosti. Ali kod nekih vrsta nuspojava je stvarno potrebna temeljita obrada da se isključi drugi mogući uzrok", rekao je.

Pročitajte više