Zašto je HDZ-u toliko važan Vrhovni sud? Zbog presude HDZ-u za korupciju

Foto: Epa

U STUDENOM prošle godine na Županijskom sudu u Zagrebu donesena je presuda u aferi Fimi media, prema kojoj je HDZ osuđen za korupciju, moraju platiti 3.5 milijuna kuna kazne te u proračun vratiti 14.6 milijuna kuna. Andrej Plenković, aktualni šef HDZ-a, žalio se na tu presudu Vrhovnom sudu, stoga mnogi sukob oko izbora čelnika tog suda prvenstveno vide kao sukob interesa za HDZ.

>> Milanović: Plenković ne može oprostiti Zlati Đurđević jer je prokazala HDZ

Najdalje je otišao danas predsjednik Zoran Milanović, koji je trakavicu oko Vrhovnog suda  objasnio tako da se Plenković svim silama bori protiv Zlate Đurđević jer bi ona sutra mogla odlučivati o presudi HDZ-u.

HDZ traži oslobađajuću odluku

"Plenkoviću bi odgovarao beskrvni predsjednik Vrhovnog suda koji 'ne sudi' HDZ-u, ali ispod stola utječe na presudu, za HDZ jasno oslobađajuću. Zato je HDZ u sukobu interesa. Zato Zlata Đurđević smeta Plenkoviću. I baš zato treba biti izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda", rekao je danas Milanović. Plenković je takvu tezu odbacio jer tvrdi da predsjednik Vrhovnog suda ne sudi, ne dodjeljuje predmete i ne utječe na supstancu bilo kojeg predmeta, pa tako ni na žalbu HDZ-a. No, krenimo redom.

U prosincu 2011. godine DORH je podignuo optužnicu u slučaju Fimi medije, a tada je teretio 19 osoba, dok je šteta za proračun bila procijenjena na 100 milijuna kuna. Tom optužnicom HDZ je postao prva optužena politička stranka, odnosno zločinačka organizacija koja se financirala iz sumnjivih izvora, i to reketom, pranjem novca, pronevjerom i isisavanjem novca iz državnih tvrtki. Konkretno, HDZ su teretili da je pribavio 31.6 milijuna kuna u svoj tzv. crni fond.

Jednostavna operacija HDZ-a za izvlačenje naših milijuna

Operacija je bila jednostavna. Sanader je dao nalog državnim firmama da sklapaju poslove s tvrtkom Fimi media, glavni rizničar te stranke bio je zadužen za operativu, a vlasnica agencije poslužila je kao paravan za izvlačenje novca u privatne ruke i stranačku blagajnu. U 2012. godini počelo je i suđenje.  

U ožujku 2014. godine, nakon dvije godine postupka na Županijskom sudu u Zagrebu, izrečene su kazne u slučaju Fimi medije, u kojem su se bivši šef HDZ-a Ivo Sanader, stranka HDZ i ostali teretili za izvlačenje više od 70 milijuna iz javnih tvrtki. Ustanovljeno je da je prikupljeni novac iz javnih tvrtki Ivi Sanaderu dao Mladen Barišić, a izvučenim novcem financirao se HDZ, što je omogućila Branka Pavošević.

HDZ donosio zakone i držao leđa svom Sanaderu

Sanader, bivši šef HDZ-a, osuđen je tada na kaznu zatvora od 10 godine te je dokazano da je ilegalno stekao 15.2 milijuna kuna. Njegova stranka HDZ okoristila se s 24.2 milijuna kuna. Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, preko koje je izvlačen novac iz javnih tvrtki, za sebe je zadržala 2.5 milijuna kuna, a tvrtka Fimi media nezakonito je stekla 11 milijuna kuna. Mladen Barišić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine, Ratko Maček osuđen je na godinu dana uvjetno, uz rok kušnje od četiri godine, Branka Pavošević dobila je 18 mjeseci zatvora, a Nevenka Jurak osuđena je na dvije godine zatvora.

HDZ je zbog afere Fimi media kažnjen globom od pet milijuna kuna. USKOK je tražio da se HDZ-u oduzme 30 milijuna kuna, no, prema prvoj presudi, HDZ je morao vratiti u proračun 17 milijuna kuna.

Novcem koji je izvučen iz državnih firmi HDZ je plaćao i naknade određenim "podobnim" članovima, među kojima su i Bianca Matković, Darko Milinović, Martina Banić, Davor Blažević i Ratko Maček. Novac koji je izvučen iz Fimi medije koristio se, stoji u presudi, za plaćanje honorara Marku Perkoviću Thompsonu, Miši Kovaču, Nini Badrić, za kupnju BMW-a, za kupnju udjela u Osječkoj televiziji i Hrvatskom listu. Utvrđeno je da je HDZ donosio zakone i držao leđa svom Sanaderu.

Nakon tri dana vijećanja Vrhovni sud srušio presudu protiv HDZ-a

"Građanima koji su obespravljeni, osiromašeni i malodušni, koji su izgubili povjerenje u vlast i takozvane elite ova presuda može biti tek zadovoljština jer su počinitelji za svoja djela kažnjeni, a otuđeno moraju vratiti", rekla je u obrazloženju presude, danas pokojna, sutkinja Ivana Čalić.

Odmah nakon presude HDZ, koji je tada vodio Tomislav Karamarko, najavio je žalbu na Vrhovnom sudu, a HDZ je svoj odvjetnički tim pojačao za još četiri nova imena. Teza obrane bazirala se na tvrdnji da bi provođenje sudske odluke protiv HDZ-a dovelo u pitanje postojanje stranke, pogotovo s obzirom na visinu novčane kazne.

U listopadu 2015. godine Vrhovni sud, nakon tri dana vijećanja, donio je odluku da se presuda u slučaju Fimi medije ukida, kao i tu da prvostupanjski sud mora ponovno izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka, koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, "imale utjecaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja". Naime, Vrhovni sud uvažio je žalbu Ive Sanadera da nije mogao ispitati sve svjedoke koje je planirao, kao ni suokrivljenike koji su priznali USKOK-ove optužbe. Riječ je o svjedočenjima Mladena Barišića i Branke Pavošević.

HDZ se žalio, a Vrhovni sud prihvatio jer se ne zna što je Sanader radio kao službena, a što kao odgovorna osoba

Što se tiče HDZ-a, odluka Vrhovnog suda bila je zanimljivija. Naime, Vrhovni sud uvažio je argument HDZ-ove obrane da stranka ne može biti odgovorna za kaznena djela do 24. ožujka 2004., kada je na snagu stupio Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Vrhovni sud smatrao je da nitko ne može biti kažnjen za djelo koje prije nego što je počinjeno nije bilo utvrđeno zakonom ili međunarodnim pravom. Vrhovni sud dao je i preporuku prvostupanjskom sudu da u ponovljenom postupku mora voditi
računa o pravilnoj primjeni načela zakonitosti, a sve u smislu "pravilnog utvrđenja vremena počinjenja kaznenih djela zbog kojih se terete optuženici".

Vrhovni sud prihvatio je i žalbu HDZ-a da prvostupanjski sud nije dobro razjasnio što je Sanader počinio kao službena, a što kao odgovorna osoba. Naime, zakon ne obuhvaća izrijekom predsjednika vlade kao "službenu osobu" u smislu njegove kaznene odgovornosti.

Glavni odvjetnik HDZ-a Vladimir Terešak tada je izjavio da je s HDZ-a "skinuta stigma kao zločinačke organizacije", kao i da je presuda Vrhovnog suda potvrdila da je riječ o političkom procesu koji je odlučio izbore 2011. godine.

U ponovljenom postupku HDZ ponovno osuđen za korupciju

U svibnju 2016. godine počelo je novo suđenje, a koje je završeno u studenom prošle godine. Ishod je opet bio nepovoljan po HDZ. Sanader je proglašen krivim, a HDZ odgovornim. Utvrđeno je da je od 2005. do 2009. Fimi media za HDZ plaćala račune za usluge cateringa i druge usluge.

Kazna za HDZ iznosila je 3.5 milijuna kuna, dok iznos od 14.6 milijuna predstavlja imovinsku korist koju bi HDZ po pravomoćnosti presuda morao vratiti u proračun.

Odvjetnik Terešak tada je rekao da će se HDZ na odluku žaliti jer "vrh stranke i članstvo nemaju veze s kriminalnim radnjama za koje su proglašene fizičke osobe". Vrhovni sud ponovno bi trebalo odlučivati o presudi protiv HDZ-a.

Kako je počeo rat za Vrhovni sud

S druge strane, sukob oko čelnice Vrhovnog suda počeo je u veljači ove godine. Naime, predsjednik Milanović prema Ustavu mora u sabor poslati prijedlog za imenovanje predsjednika šefa Vrhovnog suda, no Milanović to nije napravio. Naime, predsjednik je rekao da nije zadovoljan ni jednom od tri kandidature za šefa tog suda. Jedan od kandidata je bio i dosadašnji šef Vrhovnog suda Đuro Sessa, koji se od aktualiziranja slučaja braće Mamić našao kao meta kritika. Milanović je izričito rekao da Sessu neće predlagati.  

Milanović je početkom ožujka objavio da je njegova kandidatkinja Zlata Đurđević, no problem je u tome što se Đurđević nije javila na javni poziv.

Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri iz HDZ-a tvrde da se Đurđević sama eliminirala jer je pristala biti kandidirana za predsjednicu Vrhovnog suda u nezakonitom procesu. Nakon javnih prijepora Ustavni sud odlučio je da u sabor može doći samo kandidat koji je prošao javni poziv. Nakon toga Đurđević je najavila da će se javiti na ponovljeni poziv za šefa Vrhovnog suda, što je i napravila.

Plenković odmah napao Đurđević

Đurđević je objavila svoj program, u kojem se stajalo da se zalaže za "uspostavljanje objektivnih kriterija za izbor sudaca, koji sada ne postoje, za transparentan i otvoren postupak izbora sudaca u kojem će biti moguće javno otkriti svaki sukob interesa i nepotizam te koji će osigurati izbor po kriteriju stručnosti i integriteta, što sada nije slučaj".

Bio je to povod šefu HDZ-a Plenkoviću da se ponovno javno izjasni protiv Đurđević, tvrdeći da u njenom programu stoji stav da "politika treba imenovati suce".

HDZ se mora izuzeti

"Plenković je prvo govorio da je ona kvalitetna pravnica, a sada više to nije, nego je populist. Ona je napisala kako je to u Europi, a on njoj predbacuje da se zalaže da ponovno politika, drugim riječima HDZ, bira suce. Znači, Zlata Đurđević je za to da HDZ bira suce, a HDZ je protiv toga. Nema to nikakve logike", poručio je Milanović, naglasivši da bi se upravo HDZ trebao izuzeti jer će ta institucija Vrhovnog suda odlučivati o njihovoj žalbi na presudu za korupciju. 

Pročitajte više