Zašto Matijanić nije dobio lijek? Beroš: U bolnicama ima dovoljno lijekova za koronu

Foto: Fran Rubil/Pixell, Index

"U 26 BOLNICA u cijeloj Hrvatskoj trenutno imaju 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve, lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od covida-19, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe", tvrdi Ministarstvo zdravstva koje je provelo žurnu provjeru stanja zaliha u svim zdravstvenim ustanovama.

> Beroš u petak: Traje nabava lijekova za koronu. Beroš danas: Ima dovoljno lijekova

"Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od zaraze covidom-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira, te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku, što pokazuje žurna provjera stanja zaliha navedenih lijekova u svim našim bolnicama koje je tijekom ponedjeljka provelo Ministarstvo zdravstva", tvrdi i ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da je za stanje zaliha u svakoj bolnici i zdravstvenoj ustanovi odgovoran ravnatelj ili za to posebno zadužena osoba, a za procjenu potrebne vrste lijeka nadležni liječnik specijalist koji donosi odluku na temelju postojećeg zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata.

Prema prikupljenim podacima na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i općim bolnicama trenutno su 483 doze lijeka Veklury, poznatijeg pod nazivom remdesivir, te 236 doza Ronapreve koji je njegova inačica, što se ocjenjuje dostatnim za sve trenutne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih virusom covid-19 koji se nalaze u bolnicama.

"Na raspolaganju su i dodatne količine"

Isto tako, ističe Ministarstvo zdravstva, na raspolaganju su bolnicama i zdravstvenim ustanovama i dodatne količine navedenih lijekova ukoliko se ukaže potreba za njima.

"Praksa je među bolnicama da u slučaju trenutnog nedostatka određenog lijeka međusobno ustupaju lijek prema trenutnim potrebama u određenoj ustanovi, posebno kada je riječ o pacijentima oboljelima od korone, tako da nema ni jednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lijek ako to potrebe liječenja zahtijevaju", dodaje ministar zdravstva uz napomenu da svim bolnicama u svakom trenutku stoji na raspolaganju i mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama.

"Svaka bolnica i zdravstvena ustanova upoznata je sa spomenutom praksom koja nalaže upućivanje zahtjeva za lijekovima koji su potrebni pacijentima u tim ustanovama, a ukoliko je u nekoj od bolnica ili zdravstvenih ustanova došlo do nedostatka navedenih lijekova, čime je uskraćena odgovarajuća zdravstvena skrb za bolesnike, Ministarstvo zdravstva provest će dodatne provjere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i opskrbe lijekovima pojedinih bolnica ili zdravstvenih ustanova", priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Zašto onda Vladimir Matijanić nije dobio lijek u utorak 2. kolovoza kad je bio na Hitnom prijemu splitske Infektologije?

Pročitajte više

 

Pročitajte više