Zašto će vam popisivači zvoniti na vrata iako ste se samopopisali?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

JEDNOM kad sam se popisao preko interneta - zašto mi popisivač ipak mora pozvoniti na vrata? Jedno je to od najčešćih pitanja građana o popisu stanovništva.

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, za emisiju Dobro jutro, Hrvatska pojasnila je zašto. Do nedjelje se možete samopopisati, ali od ponedjeljka morate otvoriti vrata popisivaču.

"Popisivači će u svakom slučaju pozvoniti na vaša vrata. Popisivač će dobiti između 200 i 250 adresa koje je dužan razdužiti", kazala je Brković, dodavši kako kod koji ste dobili nakon što ste se popisali na internetu Državnom zavodu za statistiku koristi kao kontrola obuhvata popisa.

"Primjerice, ako zgrada ima više katova, popisivač, dok ne dođe na taj kat, ne može znati koji je stan popisan, koji tek treba popisati ili koji je stan prazan", kaže. Popisivač će vam, dodala je, pokucati na vrata i zbog toga što možda nisu svi u istom stanu popisani ili nekome tko se samopopisao nije bilo sve jasno pa će moći pitati popisivača.

Lažni popisivači

Samopopisati se možete do nedjelje 26. rujna. Nakon nedjelje na teren izlazi malo manje od osam tisuća popisivača. 

"S obzirom na to da su se pojavili lažni popisivači i neki građani imali su nažalost neugodnih situacija, još jednom upozoravam da ovlašteni popisivači Državnog zavoda za statistiku na teren izlaze tek u ponedjeljak", kazala je Brković, dodavši kako su, prema informacijama kojima raspolažu, na udaru prevaranata najviše stariji građani.

Gotovo milijun građana samopopisalo se putem sustava e-Građani. Da bi došli do samopopisivanja, bile su potrebne vjerodajnice. Tih vjerodajnica ima 25 i građani su se mogli popisati s bilo kojom od njih.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska građane je pozvao da se popišu u narednih par dana kako bi olakšali popisivačima posao. Doći do vjerodajnice, kaže, nije komplicirano. Mnogi je već imaju, a da toga nisu ni svjesni - riječ je primjerice o nekima od tokena komercijalnih banaka, dok studenti već imaju studentsku vjerodajnicu kojom se predstavljaju u akademskom sustavu, odnosno imaju pristup sustavu AAI@EduHr, koji je također moguće koristiti kao vjerodajnicu u sustavu e-Građani.

Pročitajte više