Banožić: Zatražio sam od admirala Hranja očitovanje zašto su uznemirili građane

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

U 12:17 diljem Zagreba, a i šire, čula se snažna detonacija. Građani su se uplašili jer nikakve najave nigdje nije bilo. No vatrogasci su odmah umirili Zagrepčane poručivši da je u tijeku vježba.

MORH je, čini se, zaboravio poslati obavijest. Na stranicama MORH-a nakon probijanja zvučnog zida nije bilo ničega, u 13:30 HINA je objavila njihovo priopćenje, a obavijest se pojavila na webu MORH-a. Sat vremena nakon probijanja zvučnog zida.

"Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida

U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Molimo građane za razumijevanje", poručili su iz MORH-a.

Banožić: Evidentan propust HRZ-a

Sad se o svemu na Facebooku oglasio ministar obrane Mario Banožić.

"Žao mi je što je današnji probni let zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uznemirio građane Grada Zagreba. Došlo je do evidentnog propusta u radu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su putem uobičajenih kanala komunikacije propustili unaprijed obavijestiti javnost o mogućem probijanju zvučnog zida.

Od Glavnog stožera OS RH, načelnika admirala Roberta Hranja i zapovjednika HRZ-a brigadnog generala Michaela Križanca zatražio sam hitno izvješće o tome zašto se propust dogodio i tko je za njega odgovoran", objavio je Banožić.

Pročitajte više