Zastupnica: Liječnicima plaće porasle za 1500, a čistačicama tek za stotinjak kuna

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA zastupnica SDP-a Andreja Marić upozorila je u petak kako su dodatkom kolektivnog ugovora plaće liječnicima porasle oko 1500 kuna, a spremačicama tek oko 100 kuna.

"Najviše opet dobivaju oni koji imaju najviše plaće, a na dnu su spremačice odnosno čistačice", ustvrdila je Marić u slobodnom govoru u ime Kluba SDP-a i navela kako su plaće liječnicima porasle oko 1500 kuna, medicinskim sestrama 450 kuna, a čistačicama tek stotinjak kuna.

Pozvala na promjenu uredbe o koeficijentima

Podsjetila je da su vlada i sindikati javnih i državnih službi potpisali krajem listopada dodatke kolektivnog ugovora kojima se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini, kojima se plaće od listopada povećavaju šest posto te od travnja iduće godine dva posto.

Spremačici iz OB-a Varaždin s 35 godina staža plaća od 4377 kuna porasla je na 4485 kuna, svega za 108 kuna, iznijela je Marić konkretan primjer i pozvala vladu na promjenu uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.

Krunoslav Katičić (Klub HDZ-a) u slobodnom govoru istaknuo je da će ulazak u Schengen imati veliki utjecaj na gospodarska kretanja u Hrvatskoj.

"Otvorit će se barijere, ulazak Hrvatske u elitni klub 15 zemalja je nova generacijska priča koja će otvoriti mogućnosti razvoja gospodarstva", kazao je zastupnik.

Pročitajte više