Zastupnici sutra glasaju o izmjenama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o vladi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI sabor će u petak glasati o izmjenama Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Zakona o vladi, no neće biti glasanja o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koje su izazvale veliko nezadovoljstvo liječničkih udruga i saborske oporbe.

Predloženim izmjenama ZKP-a drugostupanjski žalbeni sud ubuduće će samo jednom moći ukinuti presudu i vratiti predmet prvostupanjskome sudu na ponovno postupanje s preciznim uputama koje činjenice trebaju razmatrati.

Ukidanje imuniteta članovima vlade 

Zastupnici će glasati i o izmjenama Zakona o vladi kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti.

Prije glasanja u podne na dnevnom su redu amandmani na raspravljene zakonske prijedloge te izvješće o radu Odbora za predstavke i pritužbe za prošlu godinu, u kojoj je odbor zaprimio i obradio 228 predmeta, odnosno 16.16 posto više nego u 2020. godini. Više od polovice pritužbi građana Odboru prošle je godine bilo iz područja pravosuđa i uprave.

Najveći problemi bili su dugotrajnost sudskih postupaka te nezadovoljstvo radom sudaca i postupanjem policijskih službenika.

Građane muče i sporost stambenog zbrinjavanja, nezakonita gradnja, komunalni problemi, kao i problemi u ostvarivanju prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte više

 

Pročitajte više