Inspektori zatvorili igraonicu. Vlasnici ih tuže: U odluci piše da smijemo raditi

FOTO: Index

DJEČJA igraonica nedaleko od Zaprešića kažnjena je zbog toga što je 17. travnja radila. To ni po čemu ne bi trebalo biti sporno, jer u Odluci koja je tada važila piše da se obustavlja "održavanje radionica, osim dječjih igraonica (...)". 

Vlasnici su dobili novčanu kaznu od 30.000 kuna i izgubili pravo na državne poticaje. Sada podnose prijave.

Ivan Križić, direktor tvrtke HoReCa Studio koja upravlja dječjim kutkom Family Park u jablanovečkom shopping centru Westgate, objašnjava da najprije tuže inspektora koji je potpisao da ih se zatvori jer za to nije bilo osnove. 

Odluka je loše napisana

"U medijima je bilo rečeno da igraonice ne smiju raditi, a u pisanoj odluci da smiju. Zvao sam načelnika zaprešićkog stožera civilne zaštite, zatim i načelnika stožera Zagrebačke županije i rekli su da smijemo raditi. Nacionalni stožer pitali smo trebamo se voditi za onim što je rečeno u medijima, a oni su nam rekli 'ne, držite se pisane odluke'. Komuniciramo s tri odvjetnička ureda. I oni su odluku protumačili tako da smijemo raditi. A onda nam iz Zagreba dolaze inspektori i prijete. I mi kažemo, 'nema problema, zatvorit ćemo, samo nam pokažite tu odluku na koju se pozivate'. I oni nam pročitaju. Mi kažemo da tu piše drugačije. A oni će na to da se ne moramo hvatati baš svake riječi", počinje nam svoju priču poduzetnik Križić čija je igraonica najveća u Hrvatskoj i proteže se na više od 5000 metara kvadratnih. 

Isto vide, a razno tumače. Odluka iz 31. ožujka 2021. godine je, u najmanju ruku, napisana dvosmisleno. 

Križić priča da je išao toliko daleko da je nabavio broj mobitela osobe koja je pisala odluku kako bi saznao na što se tu zapravo mislilo. Zvao je trideset puta. Ni na jedan poziv nije uzvratila. 

Da stvar bude luđa, od 1. svibnja Stožer je promijenio odluku o u kojoj se definira rad igraonica tako da sada igraonice zaista ne smiju raditi. Križić je uvjeren da ta promjena ima veze s njima jer su upozoravali na njenu nejasnost.

Zbog ovoga su ostali bez državnih poticaja

"U utorak, 28. travnja, došla je prekršajna prijava, a u petak, 1. svibnja, stigla je promjena upravo ove odluke na koju smo mi upozoravali. I što su napravili? Napisali su je ispravno, tako da sada igraonice zapravo ne smiju raditi, a naša kazna je ostala", govori poduzetnik. 

Odluka je, dakle, tri dana kanije promijenjena, a zato što im je ispisan prekršaj, ova igraonica izgubila je državne potpore za cijeli mjesec. 

U službenoj zabilješci Službe za inspekcijske poslove Civilne zaštite Zagreb, piše da su vlasnici upozoreni kako "prema najnovijoj Odluci Stožera civilne zaštite od 31. 3. 2021. godine ne smiju raditi". 

"Inspektori su dolazili četiri ili pet puta"

"Stvar se svodi na to da se pišu dvosmisleni zakoni, a kad se donesu, vlast ne želi komunicirati i represivno se odnosi prema građanima. Logično bi bilo da priznaju kad pogriješe, a ne da samo šalju inspektore.

Dolazili su četiri ili pet puta, postajali su sve bezobrazniji. Rekao sam da ću tužiti onoga tko potpiše odluku o zatvaranju. Nitko nije htio, pa je na kraju to učinio njihov glavni inspektor", priča nam Križić.

Spomenuti inspektori pripadaju Ministarstvu unutarnjih poslova, pa smo se njima i obratili s pitanjem smatraju li da je ova igraonica imala pravo raditi i ako nije, zašto su ih kaznili. Kad dostave odgovor, rado ćemo ga objaviti. 

Pročitajte više