Zbog devastacije Vruje podignuta optužnica protiv Milanovićevog donatora i prijatelja

Foto: Festival bespravne gradnje

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Stipe Latkovića zbog sumnji na to da je od 2011. do 2021. na zaštićenome pomorskom dobru u uvali Vruja između Omiša i Makarske nezakonito sagradio niz objekata, poput pristupnih cesta, mulova, šetnica i drugih objekata.

Latković je donator i prijatelj predsjednika Zorana Milanovića. Milanović je ušao u sukob s organizatorima Festivala bespravne gradnje koji su pozivali da se sruše nelegalni objekti i uvala vrati u prvobitno stanje. Pokrenuli su i peticiju koja je skupila 8000 potpisa.

>> Milanović: Prosvjed u Vruji je balvan-revolucija. Ako je kršio zakon, neka se sruši

Osim Latkovića, tužiteljstvo je istom optužnicom obuhvatilo i Matu Čikeša, direktora tvrtke Point Split, koja je izvodila građevinske radove, te Jasminku Karoglan, članicu uprave iste tvrtke, kao i samu tvrtku koja je optužena kao pravna osoba.

Izgradili lukobran, šetnicu, kućicu, mulove, potporne zidove...

DORH je objavio priopćenje u kojem, bez navođenja imena, navodi da su Latković i Čikeš svjesni da se radi o pomorskom dobru i o zaštićenom obalnom području mora od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku te svjesni da nisu ishodili koncesiju za gradnju, rješenje o uvjetima gradnje, potvrde glavnog projekta ni pravomoćnu odnosno izvršnu građevinsku dozvolu, odnosno tereti ih se da su nalagali izvođenje radova građenja.

 

Tijekom tih su radova izgrađeni pristanišni lukobran, uređena šetnica (betonska obala popločana kamenom), kamene klupe i kućica za tuš, više armirano-betonskih zidova, armirano-betonski plato popločen kamenom sa stepeništem i armirano-betonskom rampom, mul u moru s armirano-betonskim zidom koji spaja obalu, mul dužine oko 6.50 m, vodosprema i suterenska građevina te armirano-betonski zid položen između vodospreme i suterenske građevine.

Inspektor zabranio gradnju ceste, oni nastavili

Tereti ih se da su, iako nisu imali građevinsku dozvolu, naredili izgradnju pristupne cesta od Jadranske magistrale na sjeveru do hotelskog kompleksa na jugu (ukupne dužine oko 1300 metara, širine oko 3.50 m) te dva potporna armirano-betonska zida. 

Kad im je inspektor zabranio nastavak radova, oni su radnicima rekli da nastave graditi pa su na kraju na spoju pristupne ceste s državnom cestom izvedeni radovi betoniranja armirano-betonske ploče dužine oko 20 metara i postavljeno je šest predgotovljenih "L" ogradnih armirano-betonskih elemenata, djelomično je betonirana zadnja dionica ceste koja počinje od Napoleonovog puta na sjeveru do hotelskog kompleksa na jugu u dužini 415 metara te su uz rub ceste ugrađeni djelomično predgotovljeni "L" elementi u ukupnoj dužini oko 360 metara, stoji u optužnici.

Pročitajte više