Zbog dojave o bombi u Splitu prizemljen avion. Satima je pretraživan, dojava je lažna

Foto: Index/FlightRadar

PUTNIČKI avion kompanije Smartwings koji je letio na relaciji Prag - Split prizemljen je danas zbog dojave o bombi, no dojava se ispostavila lažnom. 

Nakon sati pretrage utvrđeno da nema bombe, avion vraćen kapetanu, prtljaga se vraća putnicima

Policija je satima obavljala pretragu, a nakon što je obavljen pregled svih putnika i članova posade te dio protueksplozijskih pregleda u avionu, nije nađena bomba. Svi ljudi s leta u tom trenutku su i dalje bili u splitskoj zračnoj luci.

Uslijedila je, kako smo doznali, pretraga prtljažnog prostora. 

Oko 17:30 i ta je pretraga obavljena te je utvrđeno da nema bombe, odnosno da je dojava bila lažna.

Avion je predan kapetanu i sad slijedi povratak prtljage putnicima.

Priopćenje policije

Iz policije su se oglasili i priopćenjem.

"Danas, 25. lipnja oko 13:35 sati zrakoplov češke kompanije na relaciji Prag-Split sletio je u Zračnu luku Split zbog dojave o mogućoj ugrozi. Odmah po zaprimljenoj dojavi u standardni operativni postupak uključene su sve snage koje se inače nalaze u zračnoj luci: policija, vatrogasci i HMP, te je pokrenuta procedura za siguran prihvat zrakoplova i putnika, ali i upućene dodatne policijske snage.  

Zrakoplov je sigurno izdvojen na za to predviđenu lokaciju na stajanci, svih 147 putnika i 5 članova posade su napustili zrakoplov i zbrinuti su te je odmah započelo postupanje nadležnih službi na terenu. Specijalizirani djelatnici Protueksplozijskog odjela PU splitsko-dalmatinske obavili su detaljan pregled zrakoplova i prtljage, uz korištenje tehničkih pomagala te službenih pasa za detekciju eksploziva. 

Nakon obavljenih protueksplozijskih pregleda zrakoplova te rendgenskog pregleda prtljage, nije potvrđena ranije zaprimljena dojava o ugrozi zrakoplova te je poslije 17 sati zrakoplov predan kapetanu. 

Zračna luka Split je tijekom cjelokupnog postupanja bila otvorena za promet putnika.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja", poručili su iz policije. 

Avion izdvojen u zračnoj luci, putnici ga napustili

Iz MUP-a je ranije Indexu potvrđeno da je avion na relaciji Prag - Split sletio u Zračnu luku Split te da se sukladno standardnim operativnim postupcima provjerava dojava o ugrozi koju je zaprimila policija.

Avion je izdvojen, svi putnici su ga napustili te je u tijeku postupanje svih službi na terenu. Zračna luka nije zatvorena za promet, objavila je policija.

Doznali smo da avion uz protueksplozijsku službu provjeravaju i sve ostale nadležne službe s obzirom na to da za ovakve situacije postoji točno utvrđeni protokol.

Avion proglasio izvanredno stanje u 13:27

Boeing 737-7Q8 na letu iz Praga za Split je u zračnom prostoru RH proglasio izvanredno stanje u zrakoplovu (opća nužda), objavio je Avioradar. Poruka o izvanrednom stanju odaslana je u 13:27.

 Riječ je o putničkom zrakoplovu češkog avioprijevoznika Smartwings.

Dojava o bombi stigla kad je avion ušao u hrvatski zračni prostor

Kad je avion ušao u hrvatski zračni prostor, stigla je dojava o bombi. 

Prvo su provjereni svi putnici, a onda su napustili avion te je uslijedila provjera zrakoplova i postupanje svih nadležnih službi.

Pročitajte više