Pirotehničari na poligonu kod Knina, odgođena vojna vježba zbog smrti češkog dječaka

Foto: Hrvatski planinarski savez

Ministarstvo obrane potvrdilo je za RTL da se odgađaju ovotjedne vojne vježbe na poligonu "Josip Markić" kod Knina, poznatijem kao Crvena zemlja, a sve zbog tragedije u kojoj je poginuo 9-godišnji dječak iz Češke. Zato je odgođena i vojna vježba koja je najavljena od danas do 27. lipnja.

"Iako se nakon svake vojne vježbe koja uključuje bojevo gađanje posvećuje posebna pozornost pronalasku neeksplodiranih sredstava i provodi se pirotehnička sanacija terena, iznimno je odlučeno da se hitno napravi dodatna kontrola i utvrdi trenutačna razina zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima cjeline 3 (područje ciljeva gdje se provode bojeva gađanja) na vojnom poligonu 'Josip Markić'.

Budući da će pirotehničari raditi dodatni pregled i uzorkovanje terena na cjelini 3, sve planirane aktivnosti obuke s bojevim streljivima koje su se trebale provesti ovaj tjedan odgođene su za iduće razdoblje", rekli su iz MORH-a za RTL.

Postavit će se dodatne ploče upozorenja

K tome, postavit će se i dodatne ploče upozorenja. Trenutačno je šest ploča upozorenja koje na hrvatskom i engleskom jeziku govore da je cjelina 3 opasno područje te da se ulazi na vlastitu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva.

Podsjetimo, otac 9-godišnjaka je unatoč upozorenju na tablama s tog poligona uzeo eksplozivno sredstvo koje se aktiviralo kada je obitelj stala kod Obrovca. Dječak je poginuo, a njegova majka i obiteljska prijateljica su teško ozlijeđene. Čeha se tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a slučaj je prepušten Češkoj.

Nakon tragedije u Obrovcu MORH je najavio dodatne table s upozorenjima uz postojeće. Pirotehničari će pregledati teren koji je označen kao zona prelaska na vlastitu odgovornost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.