Zbog sumnjive privatizacije uhićen šef najveće farmaceutske tvrtke u BiH

Screenshot: YouTube

POLICIJA u Bosni i Hercegovini uhitila je direktora najveće farmaceutske tvrtke u toj zemlji Nedima Uzunovića, koji je pod istragom državnog tužiteljstva zbog sumnje da je na nezakonit način privatizirao sarajevski Bosnalijek.

Nakon što je Uzunović priveden u sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz Tužiteljstva BiH potvrdili su kako vode istragu protiv više osoba koje su pod sumnjom da su preko lanca nepostojećih tvrtki, registriranih u off shore oazama, izveli složenu operaciju preuzimanja Bosnalijeka.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela organiziranog kriminala, zloporabe položaja ili ovlasti i višemilijunskog pranja novca.

Osumnjičeni su i Uzunovićev otac i sestra

Tužiteljstvo nije objavilo identitet osumnjičenih i privedenih osoba, no lokalni mediji objavili su kako je prvoosumnjičeni u ovom slučaju upravo Uzunović, a ostali osumnjičeni su njegov otac, sestra te još najmanje tri osobe koje su sudjelovale u cijeloj operaciji preuzimanja Bosnalijeka preko sumnjivih ruskih tvrtki.

Portal istraga.ba, blizak sigurnosnim službama, objavio je presliku kaznene prijave koju je SIPA ranije podnijela protiv Uzunovića i više stranih državljana.

Bosnalijek posluje na tri kontinenta i zapošljava više od 800 radnika

Prema navodima koji tamo stoje sve te osobe, koje su djelovale kao pripadnici organizirane kriminalne skupine, su 2016. u Češkoj osnovali tvrtku koja je dobila ovlasti naplaćivati potraživanja Bosnalijeka nastala prodajom njihovih proizvoda na tržištu Rusije. Taj je novac potom prebacivan na račune u Švicarskoj pa na Bermudskim otocima, da bi na kraju završio na računima tvrtke KBC na Malti.

Upravo tu je maltešku tvrtku vlada Federacije BiH izabrala za strateškog partnera koji je 2016. kupio četvrtinu vlasničkog udjela u Bosnalijeku. Dodatni novac iz off shore tvrtki Uzunović i njegovi suradnici plasirali su kako bi kupili dionice jedne tvrtke iz Konjica, registrirane za turističku djelatnost i čiji je većinski vlasnik sada sestra uhićenog direktora.

Nakon uhićenja direktora iz Bosnalijeka su se očitovali priopćenjem u kojemu su naveli kako stoje na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim tijelima u Bosni i Hercegovini, podsjećajući kako su u više navrata u proteklim godinama predali svu traženu dokumentaciju i osigurali potpunu suradnju s vlastima. Bosnalijek je najveći proizvođač lijekova u BiH, posluje na tri kontinenta te izvozi u više od 20 država, a zapošljava više od 800 radnika.

Pročitajte više

 

Pročitajte više