Zbog vojne vježbe očekuju se gužve u dijelovima zemlje, MORH objavio detalje

Foto: EPA

ZBOG priprema za međunarodnu vojnu vježbu Immediate Response 21 od subote 15. svibnja do srijede 19. svibnja moguć je pojačan promet na cestama iz smjera Slovenije i Mađarske prema vojnom poligonu kod Slunja i prema vojarni u Zemuniku.

Pojačan promet očekuje se zbog transporta vojne opreme i snaga američke i slovenske vojske, a riječ je o vozilima Bradley i američkom sustavu protuzračne obrane Patriot iz sastava američkog 10. Zapovjedništva proturaketne i protuzračne obrane koji će, u okviru međunarodne vojne vježbe, pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Sustav Patriot će prvi put biti razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Republike Hrvatske, ocijenili su iz MORH-a.

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 21 provodit će se u sklopu vježbi Southern Exercise Portfolio pod zapovjedništvom američkog Zapovjedništva za Europu (EUCOM) i dio je vježbe DEFENDER-Europe 21, koju Zapovjedništvo američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku (USAREUR-AF) provodi na području Europe od travnja do početka lipnja 2021. 

Vježba se, osim u Hrvatskoj, provodi i na teritoriju Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Immediate Response 21 ujedno je i jedna od vojnih vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.-2021., niza aktivnosti i vježbi koje se provode povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Pročitajte više