Zekanović: LGBT zajednica želi jednaka prava kod udomljavanja, čak to i ne kriju

Screenshot

SABOR je danas u drugo čitanje uputio paket zakonskih prijedloga za reformu sustava socijalne skrbi, kojima je cilj bolji i transparentniji sustav socijalne sigurnosti i kvalitetnija usluga za korisnike.

Riječ je o sedam zakonskih rješenja - Zakonu o socijalnoj skrbi, izmjenama Zakona o udomiteljstvu i pet zakona koji reguliraju djelatnosti psihoterapije, socijalnog rada, edukacijsko-rehabilitacijske djelatnosti, psihološke i socijalno-pedagoške djelatnosti.

Glasanje o Zakonu o udomiteljstvu zastupnici su iskoristili kako bi ponovili svoje stavove o udomljavanju djece istospolnih parova.

Zekanović: Djeca se kao eksperiment daju na udomljavanje homoseksualcima

Hrvoje Zekanović (Suverenisti) kazao je da se djeca "kao eksperiment" daju na udomljavanje homoseksualnim parovima.

 

"Trebam još jednom upozoriti na ono što se događa u Hrvatskoj. Postoje tisuće i tisuće udomitelja koji žive u heteroseksualnim zajednicama i čekaju na posvojenje. Nasuprot tome se djeca kao eksperiment daju na udomljavanje homoseksualnim parovima. Sve je ovo krenulo Zakonom o istospolnim zajednicama, koji je uvela Milanovićeva vlada i kojim su prevareni građani nakon što je proveden referendum o braku", rekao je Zekanović.

Cilj ovog zakona je da istospolni parovi mogu udomljavati djecu po istim kriterijima kao i heteroseksualni parovi, kaže.

"Sve ono što su nam pričali iz LGBTIQ zajednica, da ih djeca ne zanimaju, sad izlazi na vidjelo. Njima je ključna stvar udomljavanje djece, a kasnije i posvajanje. Oni to čak ne kriju, nego kažu da je ovo velik korak. Oni žele da po jednakim kriterijima dvije lezbijke mogu usvojiti djecu kao heteroseksualni parovi", rekao je Zekanović.

To je, tvrdi, suprotno zaštiti prava djece.

Njegove stavove osudili su ostali saborski klubovi.

Hajduković: Pogledajte kako djeca žive u domovima pa onda govorite

Peđa Grbin (SDP) rekao je da je to govor mržnje i povreda poslovnika. Jandroković je rekao da to nije slučaj, a to je rekao i Sabini Glasovac.

Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) je rekao da je povrijeđen i Ustav jer ne postoje građani prvog i oni drugog reda.

"Ovaj govor jednu skupinu ljudi predstavlja kao građane drugog reda. Kolegu Zekanovića bih pitao koja su super okruženja za djecu. Jesu li to sirotišta, domovi, popravni domovi? Idite jednom tamo i pogledajte kako ta djeca žive pa onda govorite", rekao je Hajduković.

"Mi često u ovoj prostoriji čujemo govore koji nemaju veze sa zdravim razumom", rekla je Mrak Taritaš i dodala da Zekanović koristi djecu za isticanje svoje ideologije.

Beljak: Homofobi se boje onoga što nose u sebi

Krešo Beljak (HSS) ustvrdio je da su homofobni stavovi često svojstveni osobama koje se boje "onoga što nose u sebi".

"Uvijek kad slušam homofobne ispade, uvijek postavljam pitanje zbog čega je to tako", rekao je Beljak.

"Mislim da je zbog toga, ne vidim zašto bi netko inače imao bilo što protiv nečije seksualne orijentacije", dodao je Beljak.

Zekanović je pokušao odgovoriti, ali mu Jandroković nije dopustio.

Na Zekanovićev govor reagirala je Marija Selak Raspudić, koja je rekla da na udomljavanje ne čekaju tisuće obitelji, nego Hrvatskoj nedostaje udomitelja.

Pročitajte više