Zelenski: Jedna zapadna država nam je poslala protuzračni sustav koji nije radio

Foto: EPA

Novinari iz Associated Pressa pratili su Volodimira Zelenskog na dijelu njegovog ovotjednog putovanja po regijama fronta i do pogranične regije Sumy.

Tijekom tog vremena, ukrajinski predsjednik ponovio je zahtjeve Ukrajine za modernijim oružjem, te je također rekao da neki elementi koje je isporučio Zapad nisu funkcionirali.

"Imamo sjajne odluke o Patriotama, ali ih nemamo u realnosti", rekao je misleći na obećani sustav protuzračne obrane američke proizvodnje.

Zelenski je rekao da Ukrajini treba 20 baterija sustava Patriot za zaštitu od ruskih projektila, ali da "čak ni to možda neće biti dovoljno "er nijedna zemlja na svijetu nije napadnuta s toliko balističkih raketa".

Zelenski je dodao da je jedna europska nacija poslala još jedan sustav protuzračne obrane u Ukrajinu, ali nije radio i oni su ga "morali mijenjati iznova i iznova". Državu nije naveo.

Zelenski je također ponovio svoj opetovani zahtjev za borbenim zrakoplovima. Požalio se da Ukrajina "još uvijek nema ništa kada su u pitanju moderni borbeni zrakoplovi".

Poljska i Slovačka su odlučile dati Ukrajini borbene zrakoplove iz sovjetske ere, ali nijedna zapadna zemlja dosad nije pristala osigurati moderne ratne zrakoplove, zbog zabrinutosti da bi to moglo eskalirati sukob i zbog izazova s obukom. 

Pročitajte više