Zelenski očekuje "važne odluke" od summita lidera najmoćnijih država svijeta

Foto: EPA

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da očekuje "važne odluke" od summita skupine G7 koji počinje u Italiji, osobito potpisivanje sporazuma o sigurnosti s SAD-om i Japanom.

"Velik dio bit će posvećen Ukrajini, našoj obrani i gospodarskoj otpornosti. Očekujemo da danas budu donesene važne odluke", objavio je Zelenski na Telegramu. 

Ukrajina treba potpisati bilateralne sporazume o sigurnosti s Japanom i SAD-om. Zelenski je rekao da će s američkim partnerima biti potpisan dokument "bez presedana".

Korištenje zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini

Države članice G7 trebale bi razgovarati o deblokiranju zajma od 50 milijardi dolara Kijevu za koji bi jamstvo bile kamate od zaplijenjene ruske imovine. G7 je međuvladin politički i gospodarski forum koji čini sedam gospodarski vodećih zemalja svijeta - SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Italija i Japan. Na summitu sudjeluju i predsjednici Europske komisije i Europskog vijeća.

Ukrajina je u četvrtak pozdravila novi paket američkih sankcija Rusiji. "Posebno pozdravljamo stroge mjere protiv ruske vojne industrije i ruskog pristupa tehnologiji i resursima u inozemstvu", objavio je na X-u ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

"Ugušiti Putinov ratni stroj ključno je za sigurnost svijeta. Svako oružje koje Rusija ne može proizvesti jedan je spašen život", dodao je. Zelenski je u utorak pozvao zapadne saveznike da mu pošalju nove sustave za protuzračnu obranu kako bi se mogao braniti od ruskih napada koji su bacili na koljena ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Nakon summita G7 u Švicarskoj će se u subotu i nedjelju držati mirovna konferencija o Ukrajini na kojoj će sudjelovati gotovo 90 zemalja i međunarodnih organizacija. Rusija nije pozvana. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.