Zelenski posjetio grad na istoku koji je bio pod ruskom okupacijom

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski otputovao je danas u Slovjansk, nedaleko od Bahmuta, najvećeg bojišta na istoku Ukrajine, gdje ukrajinska vojska već mjesecima pruža otpor ruskoj ofenzivi.

Ovaj posjet događa se kada Rusija optužuje susjeda da je zaredao s napadima dronovima na aerodrome na njezinu teritoriju. Zračni udari koje Kijev ne priznaje svjedoče o teškoćama na koje nailazi invazija što ju je Vladimir Putin počeo 24. veljače.

Ukrajinci pak i dalje podnose isključenja struje, dan nakon novog niza ruskih raketiranja na energetsku infrastrukturu njihove zemlje.

Zelenski: Hvala vam na vašoj čvrstoći

Predsjednik Zelenski objavio je svoje dvije snimke u Donbasu, kako je sam rekao, u oblasti koju je Moskva anektirala u rujnu, ali je ne kontrolira u cijelosti.

"Istok Ukrajine je najteži glavni smjer bojišta", rekao je Zelenski vojnicima, u prigodi Dana oružanih snaga. "Hvala vam na vašoj čvrstoći", dodao je, a zatim je uručio odličja pojedincima.

Na drugoj snimci na ulazu u grad Slovjansk ukrajinski predsjednik odao je priznanje svima koji su dali život za Ukrajinu. Zelenski redovito obilazi mjesta blizu bojišta, što kremaljski šef dosad nijednom nije učinio, nego radije održava videokonferencije iz svog ureda ili iz rezidencije.

Slovjansk je bio okupiran. Ukrajinci su ga oslobodili

Slovjansk je grad simbol jer su ga proruski separatisti koje naoružava Rusija 2014. bili zauzeli na nekoliko mjeseci, ali su ga Ukrajinci poslije oslobodili.

Slovjansk je 45 kilometara udaljen od Bahmuta koji ruske snage od ljetos pokušavaju zauzeti po cijenu velikih razaranja, ali zasad ne uspijevaju. Moskva nije ondje rasporedila samo vojnike nego i pripadnike paravojne skupine Wagner koja novači osuđenike.

Osvajanje Bahmuta bilo bi napokon uspjeh za Ruse koji od jesenas trpe poraze i moraju se povlačiti na sjeveroistoku i na jugu.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade

Zbog nizanja ponižavajućih poraza, Kremlj je u listopadu odlučio da će usredotočiti napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, pa stanovnici Ukrajine ostaju bez struje, vode i grijanja, u trenutku kada dolazi zima s negativnim temperaturama, snijegom i mrazom.

Moskva je u zadnja dva dana osudila ukrajinske napade na vojne aerodrome, od kojih su dva, gađana jučer, udaljena više stotina kilometara od granice. Kijev službeno nije preuzeo odgovornost ni za jedan napad.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je te napade opasnim čimbenikom, dodavši kratko da će donijeti potrebne mjere.

Jutros se u još jednom napadu bespilotnom letjelicom na području aerodroma u Kursku, ovaj put blizu ukrajinske granice, zapalio spremnik nafte. Predsjednik Putin je sazvao sastanak Vijeća sigurnosti na temu unutarnje sigurnosti, rekao je Peskov, bez drugih potankosti.

Obavljena je još jedna razmjena zarobljenika

Kijev i Moskva su obavili još jednu razmjenu zarobljenika, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, istaknuvši u priopćenju da je "60 ruskih vojnika" oslobođeno u utorak u toj operaciji.

Na polju sankcija, Rusija nastavlja umanjivati važnost ograničenja cijene njezine sirove nafte za kojom je posegnuo Zapad, pokušavajući tako utjecati na smanjenje prihoda od nafte kojima se financira rat u Ukrajini.

"Nema nikakve sumnje da ćemo imati kupce za naše (naftne) proizvode", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Pročitajte više