Zelenski: Rusi su uništili Bahmut, od grada su ostale samo spaljene ruševine

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u svom večernjem obraćanju da je situacija na ključnim područjima fronta u Donbasu teška te da su Rusi praktički uništili grad Bahmut.

"Situacija na prvoj liniji ostaje vrlo teška u ključnim područjima Donbasa: Bahmut, Soledar, Marinka, Kremina... Na terenu u tim područjima nema mjesta neoštećenog granatama i vatrom", rekao je.

 

"Osvajači su praktički uništili Bahmut – još jedan grad Donbasa, koji je ruska vojska pretvorila u spaljene ruševine", dodao je.

Zelenski je zahvalio vojnicima i zapovjednicima koji drže frontu na tim prostorima i nanose gubitke ruskim snagama.

Žestoke borbe za Bahmut 

Ruske snage od ljetos vode bespoštednu borbu za Bahmut, pokušavajući ga zauzeti, ali u tome ne uspijevaju unatoč pomoći paravojne skupine Wagner, dok se bitka zapravo vodi za grad koji je dobrim dijelom razoren. 

Borba se zaoštrila zadnjih tjedana, poprimivši simboličnu važnost za ruske dužnosnike koji grad žele osvojiti nakon niza ponižavajućih poraza, povlačenja iz Harkivske oblasti (na sjeveroistoku) u rujnu i Hersonske (na jugu) u studenom.

Nedavno su snage Moskve malo napredovale u smjeru Bahmuta, objavivši da su zauzele prigradska naselja. No čini se da ne mogu osvojiti grad u kojemu je gotovo polovina od 70.000 stanovnika prije rata, rekle su ukrajinske vlasti.

Dolaskom zime mnogi analitičari ocjenjuju da će se sadašnja bojišnica stabilizirati, nakon višetjednog ukrajinskog napredovanja na sjeveroistoku i na jugu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više