Zelenski sletio u Pariz i sastao se s Macronom i Scholzom. Evo što su mu obećali

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenski stigao je u zračnu luku Orly u Parizu, objavila je francuska vlada. 

Zelenskog je na pisti pozdravio francuski ministar obrane Sebastien Lecornu.

Ukrajinski predsjednik se potom uputio u Elizejsku palaču gdje su ga  dočekali francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz, koji je također večeras stigao u Pariz.

Macron: Odlučni smo u tome da vodimo Ukrajinu do pobjede

Macron je Zelenskom rekao da je Francuska "odlučna voditi Ukrajinu do pobjede u ratu protiv Rusije".

"Stojimo uz Ukrajinu, čvrsto. I odlučni smo u tome da je vodimo do pobjede, rekao je Macron. “Ukrajina može računati da će Francuska i njeni saveznici dobiti rat, Rusija ne bi trebala dobiti rat i neće ga dobiti", dodao je.

"Nastavit ćemo naše napore u smislu dostave sredstava za obranu", kazao je još francuski predsjednik. 

Macron je potvrdio Zelenskom da će Francuska nastaviti pružati vojnu potporu Ukrajini, a Pariz će se iznova prilagođavati potrebama Kijeva.

"Ukrajina može računati na nas u izgradnji mira", rekao je francuski čelnik govoreći zajedno sa Zelenskim i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Parizu.

Zelenski traži borbene avione

Zelenski je prije Pariza bio u Londonu od kuda je uputio poziv saveznicima da mu pošalju borbene zrakoplove kako bi nadjačao Rusiju.

Isti poziv uputio je i iz Pariza. "Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije dobije avione, to će se prije završiti ruska agresija i moći će se vratiti mir u Europi", rekao je.

Trojica čelnika obratila su se novinarima prije večere koja će se u kasnim večernjim satima održati iza zatvorenih vrata.

Scholz: Podupirat ćemo Ukrajinu koliko god je potrebno. Ukrajina pripada europskoj obitelji

Scholz je rekao Zelenskom da će Europa i SAD nastaviti podupirati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" kako bi se othrvala ruskoj invaziji.

Rekao je da je Berlin Kijevu pomogao "financijski, humanitarno, oružjem, teškim topništvom, protuzračnom obranom, i najrecentnije, borbenim tenkovima i nastavit ćemo tako dugo koliko bude potrebno".

Poslao je i "jasnu poruku Bruxellesu: Ukrajina pripada europskoj obitelji".

Ukrajina je prošle godine dobila status kandidata za EU.

U četvrtak  Zelenskij treba doputovati u Bruxelles, gdje se održava sastanak na vrhu Europske unije.

Pročitajte više