EU: Obučit ćemo dvostruko više ukrajinskih vojnika od prvotnog plana

Foto: EPA

UOČI summita EU-Ukrajina koji se održava danas, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na konkretnu perspektivu pridruživanja svoje zemlje EU.

"Vjerujem da Ukrajina zaslužuje početak pregovora o članstvu u EU već ove godine", rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju u četvrtak. Naglasio je da bi daljnja integracija u Europsku uniju dala Ukrajincima "energiju i motivaciju... da se bore unatoč svim preprekama i prijetnjama".

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU Charles Michel planiraju se danas sastati sa Zelenskim u Kijevu. Ukrajina već ima status zemlje kandidata od lipnja, no pristupni proces do punopravnog članstva obično traje mnogo godina.

Novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 450 milijuna eura

Von der Leyen je jučer najavila novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura i druge mjere potpore nakon sastanka nekoliko povjerenika s članovima ukrajinske vlade u Kijevu.  Od nove financijske pomoći, 145 milijuna eura namijenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 milijuna eura za popravak oštećene infrastrukture.

Ova je objava posljednje u nizu obećanja o pomoći danih tijekom posjeta Von der Leyen i 15 drugih dužnosnika Komisije. Govoreći ranije zajedno s ukrajinskim predsjednikom, predsjednica Komisije rekla je da će EU osigurati Ukrajini 150 milijuna eura za energetsku opremu, kao i 35 milijuna energetski učinkovitih žarulja i 2400 generatora nakon opetovanih ruskih napada na energetsku infrastrukturu.

EU planira obučiti 30.000 ukrajinskih vojnika

EU je najavio da planira obučiti ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, čime je udvostručen cilj misije EU za vojnu obuku koji je prethodno bio 15.000. Bruxelles je najavio da će osigurati Ukrajini 25 milijuna eura za pomoć u financiranju operacija razminiranja.

Pročitajte više