Zelenski: Više od 6 milijuna kućanstava u Ukrajini ostalo je bez struje

Screenshot: Facebook

VIŠE od šest milijuna kućanstava ostalo je bez struje u Ukrajini dva dana nakon masovnih ruskih napada na tu zemlju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Večeras (petak) prekid u opskrbi električnom energijom nastavlja se u većini oblasti i u Kijevu. Više od šest milijuna kućanstava ukupno pošto ih je bilo 12 milijuna u srijedu, kada su se dogodila masovna raketiranja", rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju.

Kijev, s nekih 600.000 kućanstava koja su tijekom večeri ostala bez struje, s okolicom te oblasti Odesa (na jugu), Ljviv, Vinicja (zapad) i Dnjipropetrovsk (istok) najpogođeniji su prekidom opskrbe, dodao je, pozivajući Ukrajince na štednju struje na područjima na kojima se opskrba normalizirala.

Zelenski: Ovo je zločin protiv čovječnosti

Strategija Moskve koja se sastoji u razaranju ukrajinskih energetskih postrojenja, koje se može pratiti od listopada nakon vojnih poraza na terenu, ratni je zločin, ocijenili su zapadni saveznici Ukrajine.

Zločinom protiv čovječnosti nazvao ju je predsjednik Zelenski, koji je ranije tijekom dana posjetio Višhorod, sjeverno od Kijeva, gdje je u zračnim udarima u srijedu šest osoba poginulo, a deseci su ranjeni.

Rusija: Ne granatiramo javne objekte

Ruska vojska ispalila je u srijedu oko sedamdeset projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, tvrdi Kijev. Kao i u prethodnim napadima, mete su uglavnom bili energetski objekti.

Kremlj otvoreno priznaje da ruski napadi teško pogađaju ukrajinske civile. Ukrajinsko vodstvo moglo bi lako okončati patnje civila ispunjavanjem zahtjeva ruske strane, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusija ne granatira javne objekte, tvrdi on.

"Nije bilo i nema napada na društvene objekte", rekao je Peskov unatoč razaranjima bolnica, škola i domova.

Pročitajte više

 

Pročitajte više