Zelenskij iznio uvjet za razgovor s Putinom

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da je voljan isključivo izravno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika. "S predsjednikom mogu razgovarati samo izravno, bez posrednika", rekao je Zelenskij. Rusija trenutačno ne pregovara ozbiljno, rekao je. Ako ruski predsjednik "shvaća stvarnost", postoji mogućnost da se pronađe diplomatsko rješenje sukoba, dodao je. 

Zelenskij se obratio okupljenima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. "Ukrajina će se boriti dok ne vrati sav svoj teritorij", poručio im je Zelenskij. 

"Moskva bi trebala povući svoje vojnike na linije prije početka invazije"

Ukrajinski predsjednik je izjavio da bi Moskva trebala povući svoje vojnike na linije na kojima su bili prije početka ruske invazije 24. veljače. "To bi mogao biti prvi korak prema pregovorima", rekao je, dodavši da Rusija kupuje vrijeme u svojim pregovorima s Ukrajinom. 

On je osudio i nedostatak jedinstva zapadnih zemalja kada se radi o ratu u Ukrajini. "Moje je pitanje: postoji li jedinstvo u praksi? Ja ga ne vidim." Naglasio je kako je potrebna "potpora ujedinjene Europe".

Pročitajte više

 

Pročitajte više