Zelenskij: Putin je počeo pripremati stanovnike Rusije na upotrebu nuklearnog oružja

Foto: Screenshot BBC

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij dao je veliki intervju za BBC

Pozvao je je na uvođenje preventivnih sankcija Rusiji, rekavši da su dužnosnici te zemlje počeli pripremati rusko društvo za moguću upotrebu nuklearnog oružja u ratu.

Rekao je kako protiv Rusije treba koristiti preventivne udarce, misleći na sankcije, a ne napade.

Ukrajinski predsjednik u intervjuu je komentirao ruske nuklearne prijetnje, rekavši da je to "rizik za cijeli planet. 

"Oni počinju pripremati svoje društvo. To je vrlo opasno. Nisu spremni to učiniti, koristiti. Ali počinju komunicirati. Ne znaju hoće li to koristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome", rekao je Zelenskij o potencijalnoj ruskoj upotrebi nuklearnog oružja. 

"Rizik za cijeli planet"

Ukrajinski je predsjednik rekao da jučer nije pozvao na nuklearne udare na Rusiju, rekavši da je riječ koju je upotrijebio na ukrajinskom pogrešno shvaćena.

"Nakon tog prijevoda oni (Rusi) su napravili svoje i počeli sami prevoditi to u drugim smjerovima", rekao je Zelenskij. 

Predsjednik Zelenski rekao je da je potrebno djelovati sada jer su "prijetnje Rusije rizik za cijeli planet". Moskva je, ustvrdio je, "već napravila korak zauzimanjem nuklearne elektrane Zaporižje", najveće nuklearne elektrane u Europi, koju Putin pokušava pretvoriti u rusko vlasništvo.

"Svijet može hitno zaustaviti akcije ruskih okupatora", rekao je predsjednik Zelenskij. "Svijet može implementirati paket sankcija u takvim slučajevima i učiniti sve da oni napuste nuklearnu elektranu", dodao je. 

O mobiliziranim Rusima: Ako ne žele biti kebab, trebaju se izboriti za svoje živote

Zelenskij je komentirao i rusku djelomičnu mobilizaciju. Pozvao je Ruse da se "bore za svoje tijelo, prava i dušu".

"Ova mobilizirana djeca sada dolaze bez mitraljeza, pancirnih prsluka, oni su samo topovsko meso.... Ako ne žele biti kebab, trebaju se izboriti za svoje živote", rekao je. 

"Ono čega se Putin najviše boji nije nuklearni napad. On se boji svog društva, svog naroda. Jer samo ga ovaj narod može promijeniti, oduzeti mu moć i dati je drugoj osobi", zaključio je Zelenskij. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više