Zelenskij se obratio svjetskim liderima: Ovo su sankcije koje treba uvesti Rusiji

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij danas se virtualnim putem obratio svjetskim čelnicima okupljenima u švicarskom Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Govor je otvorio molbom sudionicima da razmotre značaj teme ovogodišnjeg WEF-a - povijest na prekretnici.

"Ove godine ta tema je više nego retorička. Ona označava rat koji upravo traje", rekao je Zelenskij.

Ukrajinski predsjednik rekao je da svijet ne smije dozvoliti da se njime vlada grubom silom, pri čemu je upozorio na ruske ratne zločine počinjene u Ukrajini. 

 

"Ukrajina je postavila presedan"

Volodimir Zelenskij je okupljenima rekao da je Ukrajina postavila presedan u posljednjih nekoliko mjeseci te pokazala "koliko je jedna zemlja spremna daleko ići u borbi za svoju slobodu".

Pozvao je svjetske lidere da Rusiji uvedu "maksimalne sankcije".

"Samo to će spriječiti Rusiju ili bilo koju drugu zemlju da pokrene rat protiv svojih susjeda", rekao je Zelenskij.

Zatražio je još oružja i "maksimalne" sankcije protiv Moskve, uključujući potpunu obustavu trgovine s Rusijom koja je prije tri mjeseca napala njegovu zemlju.

Zatražio još oružja

"Sankcije bi trebale biti maksimalne kako bi Rusija i svaki drugi potencijalni agresor koji želi voditi brutalni rat protiv svog susjeda odmah jasno znao posljedice svog djelovanja", rekao je Zelenskij.

Također je zatražio potpunu obustavu trgovine s Rusijom, uključivo embargo na rusku naftu i pozvao na mjere protiv svih ruskih banaka, bez iznimke, te povlačenje svih stranih tvrtki s ruskog tržišta.

Sjedinjene Države i Velika Britanija više ne uvoze rusku naftu, no Europska unija nije odgovorila na isti način jer su neke njezine članice uvelike ovisne o ruskoj nafti i plinu.

Zelenskij je uz sve rečeno  zatražio još oružja jer, kako tvrdi, do sada isporučeno oružje nije dovoljno. Dodao je i da žali što potpora međunarodne zajednice još uvijek nije dovoljno brza.

Ruska invazija na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju bit će u središtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji se održava od ponedjeljka do četvrtka.

"Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini", rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.

Na WEF-u sudjeluje i ukrajinsko izaslanstvo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više