Zelenskij se sutra obraća slovenskim parlamentarcima

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij obratit će se sutra putem video veze zastupnicima slovenskog Državnog zbora i drugim uglednicima koji su za tu priliku pozvani u parlament.

Kako je danas objavilo vodstvo parlamenta, pozivom predsjedniku Ukrajine da govori zastupnicima u Sloveniji izražava se potpora ukrajinskom narodu u borbi za domovinu protiv ruske agresije i znak je prijateljstva s ukrajinskom državom.

Videoobraćanje Zelenskog zastupnicima prenosit će u petak u 10 sati i Slovenska televizija.

Slovenija podržala europski put Ukrajine

Slovenija je kao članica Europske unije podržala odluku da se Ukrajini dodijeli status kandidatkinje za članstvo i tako joj se pruži jasna europska perspektiva u sadašnjoj teškoj situaciji.

Bivši premijer Janez Janša bio je među prvim europskim političarima koji su poslije ruske agresije posjetili Kijev kao znak solidarnosti, a novi premijer Robert Golob nedavno je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsjedniku zajamčio da se odnos Slovenije prema napadnutoj Ukrajini nije promijenio dolaskom nove vladajuće garniture nakon izbora.

To je uslijedilo nakon više polemika u slovenskoj javnosti u kojima su neki istaknuti pojedinci i intelektualci zagovarali da se prema ukrajinskoj krizi zauzme “razumniji”, odnosno rezerviraniji stav. Raspravu su izazvala i pisma što su ih potpisala dvojica bivših slovenskih predsjednika Milan Kučan i Danilo Tuerk kojima se tražilo da se Slovenija u EU zauzme za deeskalaciju rata, a ne za slanje oružja Ukrajini te da se odmah iniciraju pregovori koji bi doveli do nove sigurnosne arhitekture u Europi u kojoj bi se uvažili i interesi Rusije.

Pročitajte više