Zelenskij: Ukrajina sada izvozi struju u EU, to će smanjiti ovisnost o ruskom plinu

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da je pokretanje prijenosa električne energije u Rumunjsku početak procesa koji bi mogao pomoći Europi da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodicima.

Zelenskijev komentar u noćnoj videoporuci u četvrtak uslijedio je nakon objave premijera Denisa Šmihala da je izvoz započeo ranije tog dana, s količinom od 100 megavata, a četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

 

"Ovo je pitanje sigurnosti za cijelu Europu"

Zelenskij je ocijenio da je početak izvoza "još jedan značajan korak u našem kretanju prema Europskoj uniji".

"Zahvaljujući ukrajinskoj električnoj energiji, značajan dio ruskog plina koji koriste europski potrošači može se zamijeniti. To stoga nije samo pitanje zarade od izvoza za nas već pitanje sigurnosti za cijelu Europu", ustvrdio je Zelenskij podsjetivši i na povezivanje Ukrajine sa zajedničkim energetskim sustavom EU.

Naime, Ukrajina je sredinom ožujka postigla dogovor o pridruživanju Europskoj mreži operatora prijenosnog sustava za električnu energiju (ENTSO-E) kao promatrač, nakon što je njena mreža povezana s mrežom EU.

Izvozni potencijal doseže 2.5 gigavata

ENTSO-E je ovaj tjedan objavio da su dovršene pripreme za prvi izvoz iz Ukrajine, zajedno s električnom energijom iz Moldavije, počevši od 30. lipnja, korištenjem interkonekcije s Rumunjskom.

Uskoro će uslijediti trgovanje električnom energijom na drugim interkonekcijama između Ukrajine i Slovačke, Ukrajine i Mađarske, kao i između Moldavije i Rumunjske. U prvoj fazi kapacitet kojim će se trgovati bit će postavljen na 100 megavata, rečeno je.

U ranijoj najavi premijer Šmihal je rekao da izvozni potencijal Ukrajine prema Europi doseže 2.5 gigavata.

Pročitajte više

 

Pročitajte više