Zelenskij zahvalio Bidenu, Ukrajini stigao raketni sustav koji štiti i Bijelu kuću

Foto: EPA, CBS

AMERIKA je poslala Ukrajini raketne sustave zemlja-zrak NASAMS, koji mogu rušiti zrakoplove, a kako je danas kazao ukrajinski predsjednik, raketni sustavi su im stigli.

Zelenskij je u razgovoru za CBS zahvalio Bidenu i potvrdio da imaju NASAMS raketne sustave.

Pentagon je, podsjeća CBS, prije deset dana rekao da će dva sustava biti isporučena Ukrajini, no Zelenskij kaže da to nije dovoljno.

"To nije ni približno dovoljno za zaštitu naše civilne infrastrukture.

Ti sustavi nam trebaju da zaštitimo naše škole, bolnice, sveučilišta, domove. Treba nam sigurnost kako bismo privukli naše Ukrajince da se vrate kući. Ako je sigurno, oni će doći, nastaniti se, raditi ovdje i plaćat će porez i onda nećemo imati manjak od 5 milijardi dolara u proračunu. Tako da će to biti pozitivno za sve jer onda nam neće trebati pomoć koju nam sada dajete", rekao je Zelenskij.

Ranije je bilo najavljeno da će Ukrajini biti isporučeno šest takvih sustava. Isti sustav koristi se za zaštitu zračnog prostora oko Bijele kuće i američkoga Kapitola u Washingtonu.

O kakvom sustavu se radi?

Kako je već pisao Indexov suradnik i vojni stručnjak Mario Galić, PZO raketni sustav NASAMS zajedno su razvile tvrtke Norsk Forsvarteknologiea (danas Kongsberg Defence & Aerospace) i Hughes (danas Raytheon) kako bi norveška vojska dobila jeftin, pokretan i efikasan sustav. Kao osnova uzet je vođeni projektil AIM-120 AMRAAM jer ima aktivni radarski sustav samonavođenja, što je znatno pojednostavilo cijeli sustav.

Nadzor zračnog prostora dodijeljen je tada već provjerenom radaru AN/MPQ-64 Sentinel, dok je za praćenje otkrivenih ciljeva upotrijebljen radarsko-elektrooptički sustav TPQ-36A. Zapovjedno središte nadzire radare i tri ili više šesterostrukih lansera.

Tijekom demonstracije mogućnosti NASAMS-a u Norveškoj 2001. godine norveški su domaćini autoru ovog teksta tvrdili da sustav može obarati sve, od (ruskih) strateških bombardera do laserski navođenih bombi. Jedino što nisu htjeli reći je točan domet, tek konstatacija da je nekoliko puta manji u usporedbi s dometom kad se isti projektil lansira iz aviona.

Domet varira

Usto, domet varira ovisno o tome koja se inačica AMRAAM-a koristi. Projektil AIM-120C-5, čiji je domet kad se lansira iz aviona oko 105 km, ima domet 35 kilometara kad se koristi iz NASAMS-a.

Najveći domet se ostvaruje projektilom AIM-120D (domet iz aviona mu je veći od 160 km) - oko 50 km. No kako ni američko ratno zrakoplovstvo nema puno projektila AIM-120D, teško da će ih Ukrajinci dobiti.

Najvjerojatnije će dobiti starije AIM-120A/B, čiji je domet kad se koriste iz sustava NASAMS 20 kilometara za A i 25 km za B inačicu. Međutim, i s takvim ograničenim dometom mogu uspješno rušiti ruske krstareće projektile.

Iz NASAMS-a se mogu lansirati i projektili AMRAAM-ER. Na službenim stranicama tvrtke Raytheon Missiles & Defense stoji podatak da je razvoj tog projektila okončan 2021. godine te da se isporuka prvih serijskih primjeraka očekuje tijekom 2022.

Pročitajte više

 

Pročitajte više