Željka Markić: Nije istina da sam prošlo ljeto s Bartulicom bila na Prviću

Foto: Index/Dusko Jaramaz/PIXSELL

INDEXU je stigao zahtjev za ispravak članka "Bili smo na Prviću gdje je Bartulica kupio kuću. Evo što kažu njegovi budući susjedi" objavljenog 7. lipnja 2024. godine.

Zahtjev sukladno Zakonu o medijima objavljujemo u cijelosti:

"Poštovane gospođe Šalov i Hudika,

obraćam Vam se temeljem relevantnih odredbi Zakona o medijima, a nastavno na članak pod naslovom 'Bili smo na Prviću gdje je Bartulica kupio kuću, evo što kažu njegovi budući susjedi' objavljen na Internet portalu www.index.hr dana 7. lipnja 2024., sa zahtjevom za ispravkom netočnih informacija objavljenih u predmetnom članku.

Naime, u predmetnom članku pod naslovom 'Bili smo na Prviću gdje je Bartulica kupio kuću, evo što kažu njegovi budući susjedi' objavljene su netočne informacije kako sam prošlo ljeto s gosp. Bartulicom boravila na otoku Prviću, pa je posljedično netočna i informacija kako je gosp. Bartulica prošlo ljeto na otoku Prviću viđen u mom društvu i da smo se družili sa svećenikom.

Zahtijevam da ovaj ispravak informacija objavite radi potpunog i pravilnog informiranja Vaših čitatelja u prvom sljedećem elektronskom izdanju u njegovu sljedećem cjelovitom obliku.

Naime, temeljem odredbe članka 21., stavak 1. Zakona o medijima (dalje: ZOM) nakladnik koji informacijom objavljenom u mediju prouzroči drugome štetu dužan ju je naknaditi, dok je odredbom članka 22., stavak 1. ZOM-a određeno da se nematerijalna šteta u pravilu naknađuje objavljivanjem ispravka informacije i isprikom nakladnika, te isplatom naknade sukladno općim propisima obveznog prava. 

Nadalje, odredbom članka 40. ZOM-a određeno je da svatko ima pravo od glavnog urednika zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena njegova prava ili interesi, dok je odredbom članka 41. ZOM-a određeno da se ispravak mora objaviti bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi.

Napominjem da ovakvi članci služe isključivo senzacionalističkom novinarstvu, a bez namjere za objektivnim informiranjem javnosti.

Isto tako, zahtijevam da bez odgode maknete predmetni članak pod naslovom 'Bili smo na Prviću gdje je Bartulica kupio kuću, evo što kažu njegovi budući susjedi' s internet portala www.index.hr i arhive portala www.index.hr jer predmetni članak ne informira javnost nego iznosi očito netočne informacije.  

S poštovanjem

Željka Markić"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.