Zemlje istočne Europe imaju rekordne brojke novih slučajeva, evo pregleda

Foto: EPA

POLJSKA, Češka, Mađarska, Bugarska i Rumunjska danas su dosegle najvišu stopu zaraze koronavirusom, potaknute visoko prenosivom varijantom omikron, a ipak nisu bile voljne uvesti stroge mjere kako bi ograničile širenje, piše britanska novinska agencija Reuters.

Regija ima neke od najnižih stopa procijepljenosti u Europi, osobito u Rumunjskoj i Bugarskoj, a zabilježila je i neke od najviših stopa smrtnosti od covida krajem 2021. Poljska je u srijedu izvijestila o 53.420 novih slučajeva zaraze, dok je Češka dva dana zaredom ovaj tjedan zabilježila rekordan dnevni broj novih slučajeva koronavirusa, dosegnuvši gotovo 40.000 u utorak.

Mađarska, zemlja od 10 milijuna, dosegla je više od 20.000 novih slučajeva koronavirusa dnevno, dok su najmanje cijepljene zemlje EU, Rumunjska i Bugarska, također izvijestile o rekordnom broju slučajeva. "Moramo biti spremni na daljnji porast slučajeva, čak i iznad 60.000", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva zdravstva na konferenciji za novinare.

WHO: Omikron je opasan virus

 

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je 12. siječnja da omikron uzrokuje manje teški oblik bolesti od ranijih varijanti koronavirusa, ali da je ostao "opasan virus", posebno za necijepljene.

Poljska je priopćila da se stariji osnovnoškolci i srednjoškolci moraju od četvrtka prebaciti na učenje na daljinu, ali restorani, kina i druga javna mjesta mogu ostati otvoreni. Postoje neka ograničenja za necijepljene kupce u Poljskoj, ali se mjere baš i ne provode.

U nastojanju da zaštiti poduzeća i minimizira učenje na daljinu, Bugarska je nedavno rekla da će uvesti stroža ograničenja na temelju popunjenosti kreveta u intenzivnim jedinicama, a ne na temelju broja dnevnih infekcija.

Poljska je pojačala testiranje s rekordnih 173.000 testova u 24 sata. Ipak, broj testova na tisuću ljudi u zemlji od 38 milijuna i dalje je mnogo manji nego u zapadnoeuropskim zemljama.

Pročitajte više