Rok sve bliži, a dogovora o tome kako zaštititi Zemlju nema

Foto: Shutterstock

S OBZIROM na to da su ostala samo dva dana do isteka roka za izradu nacrta sporazuma UN-a o zaštiti globalne biološke raznolikosti, organizatori su  pozvali delegate u Nairobiju da "pojačaju tempo".

"Ne možemo si priuštiti da provodimo sate raspravljajući o jednom retku teksta", rekao je za Reuters Basile van Havre, jedan od dvojice supredsjedatelja razgovora.

Pregovori bi morali završiti u nedjelju s nacrtom sporazuma koji bi vlade trebale usvojiti u prosincu na ključnom summitu o biološkoj raznolikosti, poznatom kao "COP15".

Ali "trenutačnim tempom, kao što smo vidjeli, neće biti moguće imati spreman tekst za COP15", rekao je supredsjedatelj Francis Ogwal tijekom plenarne rasprave u petak.

Ne uspijevaju dovršiti tekst

Iako su se izaslanici prethodno sastali u Ženevi kako bi završili izradu nacrta "globalnog okvira biološke raznolikosti nakon 2020.", nisu uspjeli dovršiti tekst koji bi trebalo usvojiti na COP15.

Umjesto toga, dogovorili su ponovni susret u Keniji, ali pregovori u Nairobiju sada se čine kao ponavljanje prošlih neuspjeha.

Napredak je "vrlo spor i nije značajan", kazao je Ogwal, naglašavajući potrebu za kompromisom o detaljima 21 cilja zaštite biološke raznolikosti. Oni se kreću u rasponu od zaštite 30 posto teritorija pojedinih država, kao što se traži u Europskoj uniji, do smanjenja štetnih poljoprivrednih subvencija.

Životinjske i biljne vrste trenutno izumiru brzinom koja nije viđena u 10 milijuna godina. Znanstvenici kažu da doživljavamo šesto masovno izumiranje, potaknuto ljudskom potrošnjom.

"Izgleda da se neki koriste taktikom namjernog odgađanja", rekao je Brian O'Donnell, direktor neprofitne kampanje za zaštitu prirode. "Drugi ulažu napore kako bi zajednički pokušali poboljšati tekst. Međutim, kada imate više od 190 zemalja i svaka pokušava koristiti vlastiti izraz, postaje nevjerojatno nezgrapno", dodao je.

Optužili Brazil da je namjerno blokirao pregovore

Brazil je optužen da je namjerno blokirao pregovore o reformi prehrambenih sustava, "uvodeći prijedloge u posljednji trenutak i razvodnjavajući ambicije", izjavio je Marco Lambertini, glavni direktor organizacije za zaštitu prirode WWF International.

Razgovore su također poremetila izaslanstva koja su nastojala dodati čak četiri nova cilja, uključujući onaj o biološkoj raznolikosti i zdravlju.

"Nije vrijeme za dodavanje novih ciljeva", upozorio je na plenarnoj sjednici predstavnik Kine, koja predsjeda COP-om.

Pročitajte više

 

Pročitajte više