Žena (28) u Njemačkoj dobila više od 5 godina zatvora zbog napada na naciste

Grupa lijevih ekstremista osuđena je u Dresdenu na dugogodišnje zatvorske kazne zbog serije fizičkih napada ne pripadnike neonacističke scene i udruživanja u kriminalnu skupinu, nakon čega je u gradu došlo do nasilnih prosvjeda lijevih skupina.

Prvooptužena 28-godišnja Lina E., koja se smatra predvodnicom skupine, osuđena je na pet godina i tri mjeseca zatvora. Ostali pripadnici skupine su osuđeni na zatvorske kazne između dvije i pol i tri godine i tri mjeseca. Njima se predbacuje da su u razdoblju između 2018. i 2020. u više navrata u nekoliko gradova na istoku Njemačke napadali desne ekstremiste, pri čemu je više osoba ozlijeđeno, neki i teže.

Sud: Neonacisti nisu divljač za odstrel

Sudsko vijeće je u obrazloženju presude navelo kako borba protiv desnog ekstremizma ne opravdava nasilje. „Ni jedan nasilni neonacist nije divljač za odstrel“, objasnio je predsjednik sudskog vijeća Hans Schlueter-Staats. Njegovo izlaganje je u više navrata prekidano povicima okupljenih pripadnika ljevice u sudskoj dvorani nakon čega je nekoliko osoba nasilno izvedeno iz dvorane.

Nakon izricanja presude ispred dvorane pokrajinskog suda u Dresdenu prosvjedovalo je nekoliko stotina pripadnika lijeve scene. Za subotu je u Leipzigu najavljen veliki prosvjed lijeve scene u znak podrške osuđenoj grupi. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Naency Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekla je kako ova presuda pokazuje da od ekstremne ljevice prijeti veliki nasilni potencijal.

Ona i ministar pravosuđa Marco Buschmann (Liberalno-demokratska stranka FDP) rekli su kako je u Njemačkoj nedopustivo uzimanje pravde u vlastite ruke. „Protiv ekstremizma se ne smije boriti drugom vrstom ekstremizma. Zakoni i pravda vrijede za sve“, rekao je Buschmann.

Pročitajte više