Žena ogorčena na Croatia Airlines jer kasne letovi. Ovo je odgovor kompanije

Foto: Shutterstock

Osim što su letovi Croatia Airlinesa na relaciji Dubrovnik - Zagreb preskupi, sve češće kasne, riječi su čitateljice Indexa.

Došli u Dubrovnik u 1 ujutro, nismo dobili ni čašu vode

Ona je letjela 20. lipnja nacionalnim avioprijevoznikom iz Dubrovnika za Zagreb. Let joj je bio zakazan u 22:35, a krenuli su oko 23 sata.

"To i nije tolika razlika, ali sve je to bilo bez da je netko rekao zašto kasnimo, mi smo sjedili na izlazu, bez da se itko obratio... Pravi problem je bio na povratnom letu 23. lipnja, koji je trebao biti u 22:45. 

Uz prvu odgodu je navedeno da će ići u 23, onda u 23:20. Znate kad je uzletio? Oko ponoći, a u Dubrovnik smo došli nešto prije 1 sat ujutro. Na tom letu nismo dobili ni onu njihovu famoznu čašu vode.

Ne bi ni to bilo strašno s kašnjenjem da se dogodilo ta dva puta, ali to se događa konstantno, to nije iznimka i to mogu reći svi koji lete na ovoj relaciji, toga nam je dosta. A pritom naplaćuju kartu suhim zlatom", rekla je čitateljica Indexa.

CA: Radovi su na zagrebačkom aerodromu

Obratili smo se Croatia Airlinesu, pitajući zašto su ova dva leta kasnila, ali i zbog čega se ovakvo što događa, što smo iskusili i sami kao putnici na ovoj relaciji. Razlog je u, kako su naveli, radovima u zagrebačkoj zračnoj luci.

"Aktualna kašnjenja u domaćem i međunarodnom prometu prvenstveno uzrokuju radovi koji se odvijaju u MZL Zagreb te, vezano uz to, Hrvatska kontrola zračne plovidbe ograničava broj operacija po satu, što posljedično uzrokuje dobivanje slotova i kašnjenja u dolascima, nekada i po par sati.

Osim toga, Croatia Airlines trenutno se nalazi u razdoblju početka tranzicije i procesa zamjene flote, što je izazovan operativni scenarij. S obzirom na produljeno razdoblje održavanja vlastite flote i posljedični nedostatak kapaciteta za obavljanje planiranog reda letenja u kojem su i četiri nove sezonske linije, kao i zbog uvođenja novog tipa zrakoplova u flotu, kompanija nastoji u najvišoj mogućoj mjeri optimizirati promet sa što manje posljedica za putnike", naveli su iz Croatia Airlinesa.

Zašto se plaća suhim zlatom?

> Brutalna razlika: S CA od Zagreba do Dubrovnika 200 €, Ryanom od Zagreba do Malte 26 €

Čitateljica nas je podsjetila i na cijene karata na letu Dubrovnik - Zagreb. Podsjetimo, početkom svibnja smo pronašli povratnu kartu na spomenutoj relaciji po 184.46 eura. U istom razdoblju Ryanairom se od Zagreba prema Bruxellesu moglo letjeti za 29.98 eura, a prema Malti za 25.98 eura. Let do Rima i nazad koštao je 46.98 eura.

Tada su nam iz CA objasnili od čega se sve sastoji cijena zrakoplovne karte za sve njihove letove unutar Hrvatske.

"Ona uključuje tarifu (prijevozninu) te naknadu za osiguranje, što je prihod avioprijevoznika. Na to se dodaje aerodromska pristojba (prihod zračne luke) te se zatim na sve navedeno obračunava PDV od 25 posto (prihod države). Osim toga, u cijenu karte uračunava se i naknada Agencije za civilno zrakoplovstvo te eventualno naknada za izdavanje zrakoplovne karte (TSC) uvećana za PDV. (TSC se ne naplaćuje za karte kupljene preko internetskih stranica Croatia Airlinesa.)

Svi navedeni parametri čine cijenu karte koju plaća putnik te je zbog toga, vrlo često, prihod avioprijevoznika od prodane karte manji u odnosu na sva navedena davanja koja utječu na ukupnu cijenu karte", objasnili su. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.