Žena osuđena jer je izvrijeđala pokćerku (11) nakon svađe oko lubenice: "Ti si k***"

Općinski sud u Bjelovaru ovih je dana donio presudu protiv žene jer je izvrijeđala svoju 11-godišnju pokćerku nakon svađe o lubenici. Sud je utvrdio da se D. J. nasilnički ponašala prema pokćerki u kući u kojoj živi sa svojim izvanbračnim suprugom, odnosno ocem 11-godišnjakinje.

Sve se odvijalo u kolovozu 2021. godine, a započelo je tako što je 3-godišnji sin osuđene slučajno gurnuo na pod lubenicu koja je stajala na stolu. Lubenica je srušila čašu sa stola, koja je potom pala na pod i razbila se. 11-godišnjakinja je zatim krenula skupljati staklo s poda i pritom je rekla: "Morao je tata baš tu ostaviti lubenicu."

Optužena negirala događaj

Na to joj se, kako stoji u presudi, D. J. obratila riječima: "Jel on sad za tebe tulo?" Djevojčica je odgovorila da nije, a pomajka joj je na to odvratila: "Ti si mamina k***, ista si kao mama H."

Te su riječi kod djevojčice "izazvale povredu njezinog dostojanstva i uznemirenost, zbog čega je izašla van iz kuće i počela plakati te se sakrila iza garaže", stoji u presudi. Maćehu je prijavila majka djevojčice, kojoj se ona povjerila u razgovoru nekoliko dana nakon događaja.

Osuđena D. J. na sudu se izjasnila da se ne osjeća krivom, a u svom je iskazu opovrgnula da je djevojčici uputila psovke. Rekla kako je djevojčica sama za oca rekla da je "tulo" jer je na tom mjestu ostavio lubenicu, a ona je željela samo dokazati da nije pristojno tako se izražavati o ocu koji se skrbi i brine o njoj te je možda povišenim tonom oštećenoj rekla upitno: "Zbog čega je tvoj otac 'tulo' kada se brine o tebi radeći po cijele dane?"

"Nikad se nisam tako izražavala prema djetetu"

Dodala je kako joj ni u primisli nije bilo da djetetu kaže da je mamina k*** jer za to nije bilo razloga niti bi se bilo kada u sličnim situacijama tako ružno izražavala prema drugom djetetu. Njezin je iskaz potkrijepio i njezin izvanbračni suprug M. Š., s kojim ima troje djece.

No majka djevojčice u svom je iskazu rekla da njezin otac veći dio dana radi i rijetko je kod kuće i k tome nije suviše emotivno vezan za svoje kćeri koje ima iz životne zajednice s izvanbračnom suprugom. Stoga ne smatra da bi on adekvatno zaštitio svoju kćer u bilo kojem smislu u odnosu na okrivljenicu kao suprugu, a sud je njezin iskaz, kao i iskaz djevojčice, ocijenio vjerodostojnijim od obrane D. J.

Sud joj nije povjerovao

"Na temelju provedenih dokaza, posebno iskaza svjedokinje D. B., sud je na siguran način utvrdio da se okrivljenica u ovoj situaciji ipak ponašala na način koji nije dopustiv za užu socijalnu sredinu odnosno obitelj, pa je njezino postupanje imalo sve bitne elemente nasilja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji", stoji u presudi.

Sud je također ocijenio da "obrana okrivljenice nije dovoljno uvjerljiva već stoga što je prilično paušalna i općenita gdje ona opisivanjem događaja očito želi minorizirati svoju odgovornost za reakciju kojom je željela amortizirati ono što je prethodilo njenoj izjavi…"

"Zbog naprijed navedenih razloga proizlazi da je okrivljenica u subjektivnom i objektivnom smislu ispunila elemente bića prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, te je stoga oglašena krivom i izrečena joj je kazna zatvora u trajanju od 3 dana, na koju je primijenjen institut uvjetne osude sa rokom provjeravanja od 6 mjeseci", presuda je Općinskog suda u Bjelovaru.

Pročitajte više