Bjelkinja u SAD-u ubila crnkinju zbog svađe. Policija ju uhitila tek nakon prosvjeda

Foto: Twitter/ Ben Crump/Marion County Sheriff's Office

Žena s Floride u petak je upucala i ubila svoju susjedu zbog svađe oko susjedine djece koja je trajala devet godina. Iako ju policija prvo nije htjela uhititi zbog sumnje da je djelovala u samoobrani, uhićena je jučer kasno navečer nakon prosvjeda u susjedstvu u kojem se dogodio zločin.

Susan Lorincz (58) je na kraju privedena i optužena za ubojstvo iz nehaja, prenose američki mediji. Uhićenje je uslijedilo nakon što su prosvjednici pozvali vlasti da je uhite, u slučaju za koji se smatra da ima elemente rasizma.

Policajci prvotno nisu htjeli uhititi Lorincz, a detektivi su utvrđivali je li djelovala u samoobrani, u skladu sa zakonima Floride. "Lorinczina sudbina sada je u rukama pravosudnog sustava, za koji vjerujem da će u dogledno vrijeme zadovoljiti pravdu", rekao je lokalni šef policije Billy Woods.

Majka četvero djece

Ajike Owens, 35-godišnja majka četvero djece, ubijena je iz vatrenog oružja kroz vrata svoje susjede Lorincz. Owens je otišla u kuću svojih susjeda nakon što je Lorincz vikala na njezinu djecu dok su se igrala na obližnjem igralištu, rekao je Woods u ponedjeljak.

Susjeda je također bacila par koturaljki koje su pogodile jedno od djece, rekao je šerif ranije. Woods je za Fox rekao da su istražitelji morali steći potpunu sliku o tome što se dogodilo, uključujući razgovore s četvero žrtvine djece, prije uhićenja.

"Dobili smo širu sliku, potpunu sliku. Moji su se detektivi htjeli pobrinuti da zatvorimo sve rupe u zakonu, tako da se ona [Lorincz] ne bi izvlačila na samoobranu, a ovo nije bila samoobrana", rekao je šerif za FOX.

"Tvrdnje o samoobrani smiješne"

Lorincz se tako suočava s optužbom za ubojstvo iz nehaja vatrenim oružjem i kažnjivi nemar, priopćio je šerifov ured. Optužba za nemar je zbog toga što su djeca bila prisutna tijekom počinjenja zločina, rekao je Woods postaji. Lorincz je također optužena za napad i zlostavljanje Owensine djece prije pucnjave, izvijestila je postaja.

Ured šerifa rekao je kako je Lorincz tvrdila da je povukla okidač u samoobrani i optužila Owens da je pokušala razvaliti vrata. Lorincz, koja je bjelkinja, navodno je rasistički vrijeđala Owensinu djecu, koja su crna. Vlasti još nisu potvrdile jesu li izrečene ikakve uvrede i je li rasa bila faktor u pucnjavi.

Owensina djeca u dobi od 2 do 12 godina bila su na mjestu pucnjave kada je stigla policija. Kada su dječak i njegov 12-godišnji brat otišli do njezinih vrata, ona ih je navodno otvorila i zamahnula kišobranom prema njima, rekao je šerifov ured. Owens se zatim suprotstavila ženi i zahtijevala da izađe van.

Lorincz ju je tada upucala jednim hicem, a svemu je svjedočila susjeda koja je sjedila na svom trijemu preko puta. "Dotrčala sam do nje i radila kompresiju prsnog koša dok nije došla policija. Ubojica se više puta svađala sa žrtvom. Ovo je ugodan kvart za obitelji i tvrdnje da se radilo o samoobrani su smiješne", rekla je Lauren Smith.

Pročitajte više