Ženama s Grenlanda prisilno ugrađivana kontracepcija, traže odštetu od Danske

Ilustracija: Profimedia

SKUPINA žena s Grenlanda traži odštetu od Danske zbog provođenja kampanje prisilne kontracepcije tijekom 1960-ih, rekao je danas njihov odvjetnik. Kako službeno izvješće vlada Grenlanda i Danske neće izići do svibnja 2025., skupina sada traži kompenzaciju, s obzirom na to da su neke od žena sada u svojim 70-im i 80-im godinama.

"Znamo da je bilo kršenja zakona i ljudskih prava", rekla je Naja Lyberth, jedna od žena koje traže odštetu. Skandal je izišao na vidjelo kad je prošle godine danska televizija izvijestila da izvještaji pokazuju da je između 1966. i 1970. 4500 intrauterinih spirala ugrađeno ženama i djevojčicama, počevši od dobi od 13 godina, bez njihova znanja ili pristanka.

Grenland je prije bio danska kolonija

Danska i grenlandska vlada okupile su tim istraživača kako bi razotkrili razmjer slučaja. Grenland je 1991. zadobio ovlasti nad svojim zdravstvenim sustavom. Svaka žena potražuje 300.000 danskih kruna (40.216 eura), rekao je njihov odvjetnik Mads Pramming koji je danas u ured premijerke Mette Frederiksen poslao potraživanja u ime oštećenih žena.

Grenland je bio danska kolonija do 1953., no sada je polusuveren teritorij Danske, s populacijom od samo 57.000 ljudi. Posljednjih godina su iskrsnule optužbe o prijestupima danske vlade prema ljudima iz svojih bivših kolonija. Prošle godine Danska se javno ispričala žrtvama eksperimenta iz 1950-ih godina u sklopu kojega su djeca s Grenlanda odvođena u Dansku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više