Žestoki sukobi u glavnim gradovima dviju afganistanskih pokrajina

Foto: EPA

ŽESTOKE borbe vode se u najmanje dvjema prijestolnicama afganistanskih pokrajina, rekli su lokalni dužnosnici.

U južnoj pokrajini Helmand talibanski borci još vode borbe s vladinim snagama u nekoliko policijskih distrikta grada Lashkargaha.

Pobunjenici su pokrenuli ofenzive na grad prije otprilike četiri dana.

Pogođena privatna bolnica

Pokrajinski vijećnik Abdul Majid Akhundzada u subotu je za dpa rekao da je u zračnim napadima pogođena privatna bolnica u kojoj su se skrivali talibanski borci.

Akhundzada je izrazio bojazan zbog sukoba koji traju u naseljenim urbanim područjima. "Unutar ratne zone zarobljeni su brojni civili. Ima žrtava i smrtnih slučajeva", kazao je.

U posljednja četiri dana u gradske je bolnice dovezeno više od 100 ozlijeđenih, većinom civila, rekao je voditelj odjela primarne zdravstvene zaštite u pokrajini dr. Zakir Yaqin.

U zapadnoj pokrajini Herat militanti se bore s pripadnicima provladinih snaga samo nekoliko kilometara od središta grada, rekao je pokrajinski vijećnik Ghulam Habib Hashimi, dodavši da su u četvrtak militanti započeli napade na okruge Injil i Guzaru.

Borbe su se vodile i na Pul-e Malanu, povijesnome mostu od grada Herata udaljenom oko 10 kilometara, rekla je glasnogovornica guvernera istoimene pokrajine Jailani Farhad.

U petak su talibani nakratko napredovali te su napali bazu UN-a u gradu Heratu, pri čemu je ubijen jedan stražar, a nekoliko ih je ranjeno. Napad je najoštrije osuđen.

Farhad je rekla da su trenutačno svi letovi u pokrajinu i iz nje obustavljeni iz sigurnosnih razloga. U pokrajini Kandahar na jugu zemlje još uvijek se vode manji sukobi.

Helmand, Kandahar i Herat površinom su tri najveće afganistanske pokrajine.

Pročitajte više