Zet Bandićevog pročelnika prostor za hostel dobio za 30 kuna po m2, nije plaćao ni to

Foto: Pixsell

TVRTKA Four Dots, osnovana 2014. godine u vlasništvu mladog i nepoznatog Domagoja Pralasa, dobila je u lipnju 2015. godine prostor od 373.39 četvornih metara u zgradi koja je u vlasništvu Grada Zagreba.

Cijena od samo 24 kune mjesečno bez PDV-a, 30 s PDV-om

Gotovo 400 metara četvornih Pralas je dobio u zakup za 9150 kuna plus PDV (danas je taj iznos, zajedno s PDV-om, 11.437,50 kuna mjesečno), javlja Net.hr. I iz Grada Zagreba i iz tvrtke su potvrdili da ugovor sklopljen između tvrtke i Grada Zagreba nije promijenjen od 2015., odnosno nije došlo do promjene cijene ni uvjeta. Ugovor je sklopljen na "neodređeno vrijeme".

Ako se preračuna ugrubo, bez PDV-a, radi se o 24 kune po kvadratu. Ako se doda PDV, onda je to oko 30 kuna po kvadratu.

U to vrijeme, 2015., upravo je započinjao turistički procvat Zagreba. Stručnjak za nekretnine novinarima je rekao da je u to vrijeme, 2015., kvadrat poslovnog prostora u centru Zagreba plaćao od osam do 10 eura. Dakle, značajno više od ovog iznosa.

Lovrić je bio moćni pročelnik vrlo blizak Bandiću

Zakupac Domagoj Pralas je u vrijeme kada se odlučio upustiti u privatni biznis i zakup nekoliko stotina četvornih metara u vlasništvu Grada bio zaposlenik u tvrtki TPZ Linde viličari Hrvatska (tvrtka se bavi nabavom, najmom i prodajom viličara), ali i dečko Marije Lovrić, kćeri utjecajnog suradnika gradonačelnika Bandića Ivice Lovrića, s kojom se i vjenčao. 

Ivica Lovrić je u tom trenutku bio dugogodišnji pročelnik Ureda za obrazovanje i sport (od 2009. godine), bio je šef Bandićeve kampanje na predsjedničkim izborima, u jesen 2014. bio je i uhićen zbog sumnje za pogodovanje i nezakonito zapošljavanje u tzv. aferi Cibona, a zajedno s Milanom Bandićem nalazi se na dvije USKOK-ove optužnice. Sve do posljednjeg dana Milana Bandića ubrajalo ga se u njegov najuži krug povjerljivih suradnika, a onda ga je i Jelena Pavičić Vukičević uzela za svog zamjenika kada je ušla u predizbornu utrku.

Pisalo se o tome da je njegov v.d. status pročelnika protuzakonito produljivan rekordno mnogo puta, a posljednji put mu ga je produljila Jelena Pavičić Vukičević. Nakon što je za gradonačelnika izabran Tomislav Tomašević, Lovrić je podnio ostavku na mjesto v.d. pročelnika, no i dalje je ostao zaposlen u gradskoj upravi - na mjestu posebnog savjetnika gradonačelnika. Iako je izabran na listi za zastupnika u Gradskoj skupštini iz redova Stranke rada i solidarnosti - Bandić Milan 365, objavio je da neće "konzumirati" svoje mjesto u Gradskoj skupštini. Unatoč tome, ostat će zabilježen kao jedan od najagilnijih i najglasnijih zagovornika i čuvara modela Bandićevog upravljanja gradom.

A prema tom modelu upravljanja bilo je posve normalno da njegov zet kao svojevrsni vjenčani dar dobije povoljni zakup prostora za hostel u centru grada od gradske uprave u kojoj je on pročelnik.

Zbog korone bili oslobođeni plaćanja najamnine

Na pitanje koje su novinari uputili vlasniku tvrtke Four Dots Domagoju Pralasu o tome je li činjenica da je zet jednog od najbližih suradnika gradonačelnika, Ivice Lovrića, utjecala na činjenicu da je dobio zakup takvog prostora i po toj cijeni, stigao je odgovor koji je potpisala direktorica, gospođa Josipa Guja (sestra Domagoja Pralasa). "Gospodin Pralas isključivo je bio zaposlen u realnom sektoru (nikada nije bio zaposlenik u Gradu Zagrebu). Ugovor o zakupu sklopljen je temeljem provedenog javnog natječaja, a gospodin Pralas u to vrijeme nije bio u braku", stoji u odgovoru na upit Net.hr-a.

Tvrtka Four Dots je 2020., sudeći prema financijskom izvješću, progurala sasvim solidno - kao i većina iz turističkog sektora. Godinu 2020. su završili s prihodom od 900 tisuća kuna, a prethodne, 2019., zabilježili su prihod veći od milijun i sto tisuća kuna. Godine 2020. su koristili državne dotacije za tvrtke u vrijeme lockdowna, a oslobođeni su i plaćanja najamnine na temelju Odluke o mjerama za ublažavanje negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom na gospodarstvo Grada Zagreba.

Lovrićev zet je dužan skoro 23 tisuće kuna najamnine

No kako su Netu odgovorili iz Grada, utvrđeno je da zakupac Four Dots duguje Gradu Zagrebu zakupninu te je tvrtka zeta Ivice Lovrića dobila opomenu pred otkaz ugovora.

"Prema potvrdi Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva d.o.o. od 27. svibnja 2021. za navedeni poslovni prostor zakupnik je dugovao zakupninu u iznosu od 22.875,00 kn, koji iznos se odnosi na dvije mjesečne zakupnine, za veljaču i listopad 2020. Ovaj ured je dopisom od 7. lipnja 2021. zakupniku uputio opomenu pred otkaz ugovora, pod prijetnjom otkaza ako u roku od 15 dana isto ne podmiri", navedeno je u odgovoru pročelnika Gradskog ureda za upravljanje imovinom Zlatka Makara.

Gradsko stambeno komunalno je dug utvrdilo tek 27. svibnja ove godine, nakon prvog kruga izbora - odnosno kada je postalo jasno da kandidatkinja kontinuiteta Bandićevog modela Jelena Pavičić Vukičević i njezin zamjenik Ivica Lovrić nisu prošli.

"Ugovor o zakupu sklopljen je sukladno tržišnim uvjetima, te ne očekujemo nikakvu promjenu u statusu zakupnika. Možemo se samo nadati smanjenju iznosa mjesečne zakupnine, a zbog svih otegotnih i negativnih okolnosti koje su proteklih godinu i pol dana utjecale na turizam i gospodarstvo", stoji u odgovoru koji je potpisala direktorica hostela Josipa Guja.

Pročitajte više