Živa periska nađena kod Privlake, ronioci će je ograditi kavezom

Foto: 123rf

ZBOG pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije "Jeste li ih vidjeli?" poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana, a kako je objavio portal 057info.hr, jedna je nađena kod Privlake.

Profesori sa Sveučilišta u Zadru te stručnjaci iz parka prirode Telašćica su uključeni u projekt "Očuvanje plemenite periske (Pinna nobilis) u Jadranskom moru" te zajedno sa ronilačkim klubom Sv. Roko planiraju ograditi jedinku kavezom, kako bi je zaštitili barem od mehaničkih utjecaja.

"Pokušavamo pronaći preživjele jedinke i prikupiti što više podataka o ovim periskama u nadi da su one stvorile rezistentnost na uzroke smrtnosti. S obzirom da su do sad pronađene preživjele jedinke malobrojne i međusobno dosta udaljene, a neke od njih su uginule nakon što su narasle, prirodni opstanak ove kritično ugrožene vrste je i dalje neizvjestan.

Ovo je jedna manja jedinka od dvadesetak centimetara. Kavezom bismo je zaštitili od kupača i plovila, odnosno mogućih mehaničkih oštećenja", komentirala je jedna od znanstvenica uključenih u projekt, pročelnica Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu dr. sc. Bosiljka Mustać.

O akciji

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo

"Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet", ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku.

Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki (praznih ljuštura) je zabranjeno.

Projekt "Očuvanje plemenite periske u Jadranskom moru", čiju provedbu koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, provodi se kroz tri potprojekta,koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Evo kako javiti da ste vidjeli perisku

Nositelji su Javna ustanova More i krš (za južni Jadran), Javna ustanova Park prirode Telašćica (za srednji Jadran) i Javna ustanova Nacionalni park Brijuni (za sjeverni Jadran).

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske i lokacijama na kojima su opažene te fotografije građani mogu dojaviti i poslati na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu, gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Pročitajte više

 

Pročitajte više