Znanstvenica: Umjetna inteligencija u zdravstvu uštedjela bi tisuće sati liječnika

Screenshot: N1

ANJA BAREŠIĆ, znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković i koordinatorica projekta Al4health.Cro, govorila je za N1 o inovacijama i umjetnoj inteligenciji u zdravstvu.

"Digitalizacija zdravstva nije budućnost, već sadašnjost. Ona se provodi i unaprjeđuje iz dana u dan. Kada pitate inovatore na polju umjetne inteligencije, pokazuju se ogromni kapaciteti istraživanja. Objavljuje se izrazito puno radova o umjetnoj inteligenciji, a velik broj njih je u zdravstvu", kazala je Barešić za N1.

Primjena umjetne inteligencije u zdravstvu

Barešić navodi da u Hrvatskoj postoji puno ideja koje su u razvojnoj fazi. Kaže da je proces testiranja jedno od uskih grla.

"U Hrvatskoj imamo institucije koje imaju iskustva u tome. To je dio koji je Europi najinteresantniji. Kontaktirali su nas već neki koje zanimaju naše ideje.Umjetna inteligencija je sposobnost računala da uči slično kao čovjek. U pravilu, riječ je o obradi slika ili pisanog teksta.

Primjena na svjetskoj i hrvatskoj razini je obrada slika. Na Jordanovcu je nedavno uveden program prevencije raka pluća, gdje se CT-om radi preventivni pregled, a zatim algoritam analizira tu sliku i daje automatizirani rezultat. Time se štede tisuće sati radiologa. Primjer na tekstu bio bi prevođenje govorenog teksta u pisani. To pomaže u uštedi dragocjenog vremena liječnika", kaže.

Barešić za N1 otkriva da Europa zaostaje na području umjetne inteligencije. Kaže da je tu suočavanje s posebnim izazovima jer Europa ima najstroža pravila oko privatnih podataka."Postoje problemi kod uvođenja ovakvih tehnologija, ali postoji i regionalna specifičnost”, objasnila je Barešić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više