Znanstvenici otkrili kakva vrsta hrane smanjuje rizik od raka crijeva kod muškaraca

Ilustracija: Shutterstock

BILJNA prehrana bogata povrćem, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama može značajno smanjiti rizik od razvoja raka crijeva kod muškaraca, pokazuje nova studija.

Veliko istraživanje u kojem je sudjelovalo 79.952 muškarca koji žive u SAD-u pokazalo je da su oni koji su jeli najveće količine zdrave hrane biljnog porijekla imali 22 % manji rizik od razvoja raka crijeva u usporedbi s onima koji su jeli najmanju količinu spomenutih namirnica. Zanimljivo je da nije pronađena ista korelacija kod žena, mada je u studiji sudjelovalo njih 93.475.

Treći najčešći rak na svijetu

"Kolorektalni karcinom treći je najčešći rak na svijetu. Može ga tijekom života dobiti jedan od 23 muškarca i jedna od 25 žena", rekla je nutricionistica Jihye Kim sa Sveučilišta Kyung Hee u Južnoj Koreji, a prenosi BBC.

"Iako su prethodna istraživanja pokazala da bi biljna prehrana mogla igrati ulogu u prevenciji kolorektalnog raka, nije bio jasan točan utjecaj nutritivne kvalitete biljne hrane. Naša otkrića ukazuju da je zdrava biljna prehrana povezana sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva", dodala je.

Znanstvenici su tijekom istraživanja pitali ispitanike koliko često konzumiraju određenu hranu i piće s popisa na kojem se nalazilo više od 180 stavki. Sudionici su mogli navesti da su svaku namirnicu konzumirali "nikad ili rijetko" pa sve do "dva ili više puta dnevno".

Skupine namirnica svrstane su u zdravu biljnu hranu (cjelovite žitarice, voće, povrće, biljna ulja, orašasti plodovi, mahunarke poput leće i slanutka, čaj i kava), manje zdravu biljnu prehranu (rafinirane žitarice, voćni sokovi, krumpir, dodani šećeri) i hranu životinjskog podrijetla (životinjska mast, mliječni proizvodi, jaja, riba ili plodovi mora, meso).

Suzbijanje upala

"Pretpostavljamo da antioksidansi u hrani poput voća, povrća i cjelovitih žitarica mogu pridonijeti smanjenju rizika od raka debelog crijeva jer suzbijaju kronične upale koje mogu dovesti do razvoja raka", objasnila je Kim.

"Budući da muškarci imaju veći rizik od raka debelog crijeva nego žene, to vjerojatno objašnjava zašto je konzumiranje većih količina zdrave biljne hrane povezano sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva kod muškaraca, ali ne i kod žena", dodala je.

Autori su otkrili da rizik od pojave raka crijeva kod muškaraca također varira ovisno o rasi i etničkoj pripadnosti. Na primjer, među Japancima koji se hrane zdravije zabilježeno je smanjenje rizika od pojave raka crijeva za 20 %, dok se kod bijelaca radilo o 24 %.

Istraživanje naziva Plant-based dietary patterns defined by a priori indices and colorectal cancer risk by sex and race/ethnicity: the Multiethnic Cohort Study objavljeno je u časopisu BMC Medicine.

Pročitajte više