Znanstvenici otkrili ludi plan za pretvaranje Marsa u Zemlju

Foto: Wikipedia

BROJNI znanstvenici poput slavnog fizičara Stephena Hawkinga, ali i poduzetnici poput Elona Muska, posljednjih godina upozoravaju da bi čovječanstvo trebalo nastaniti Mars ako želi povećati svoje izglede za trajan opstanak.

Naš matični planet može biti ugrožen na više načina, među ostalim, klimatskim promjenama, nuklearnim ratovima i udarima asteroida te kroz duže razdoblje drastičnim padom razina kisika i ekspanzijom Sunca. Naseljavanje Marsa bio bi početak našeg razvoja kao višeplanetarne civilizacije.

Jedan od prvih koraka u tom nastojanju trebala bi biti izgradnja naselja na Marsu. Međutim, dugoročno bi bilo idealno teraformirati Mars – pretvoriti ga u svojevrsnu kopiju Zemlje koja bi, uz vodene površine, imala i atmosferu koja bi se mogla udisati.

Znanstvenici smatraju da je rani Mars davno u svojoj evolucijskoj prošlosti izgubio gustu atmosferu bogatu vodom, odnosno njezin najveći dio, zato što su je otpuhali solarni vjetrovi i ionizirajuće čestice. Simulacije objavljene krajem siječnja 2021. u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society to su potvrdile. To se dogodilo zato što se jezgra Marsa ohladila i izgubila funkciju dinama koji stvara magnetni štit. Mars ima male dijelove preostalog površinskog magnetskog polja, ali oni su lokalizirani na južnoj hemisferi i nisu dovoljne veličine da zaštite planet ili koloniju.

Za razliku od Marsa, Zemlja ima rastaljenu željeznu jezgru koja kruži i poput dinama stvara magnetsko polje, magnetosferu, svojevrstan štit koji skreće nabijene čestice i tako čuva atmosferu od solarnih vjetrova.

Rješenja za stvaranje umjetne magnetosfere

Nažalost, unutrašnjost Marsa je manja i hladnija i ne možemo je jednostavno pokrenuti kako bismo stvorili magnetosferu. No, postoji nekoliko načina za stvaranje umjetnog magnetskog polja Marsa. Neke ideje o tome kako bi se to moglo izvesti već su ranije predlagane, a uglavnom uključuju raspoređivanje solenoida, odnosno elektromagneta na tlo ili u orbitu odakle bi mogli stvarati neku osnovnu razinu zaštitnog magnetskog polja.

Novo istraživanje potvrđuje da bi to moglo funkcionirati, no ono predlaže još bolje rješenje.

Kako studija ističe, ako želite dobro planetarno magnetsko polje, ono što vam je stvarno potrebno je snažan protok nabijenih čestica, bilo unutar planeta ili oko planeta. Budući da je kruženje nabijenih čestica praktički nemoguće ostvariti unutar Marsa, preostaje samo druga opcija. Prema autorima studije, oko Marsa bi se mogao stvoriti prsten nabijenih čestica uz pomoć njegovog najvećeg mjeseca Fobosa.

Fobos je veći od dva Marsova mjeseca i kruži toliko blizu Crvenog planeta da ga obiđe svakih osam sati. Autori studije stoga predlažu da se površina Fobosa ionizira kako bi se u njegovom kruženju duž orbite formirao torus plazme. On bi pak stvorio magnetsko polje dovoljno jako da zaštiti atmosferu teraformiranog Marsa.

Ovaj plan je teoretski ostvariv, međutim za njegovu realizaciju u stvarnosti trebalo bi premostiti značajne inženjerske zapreke.

No, kako ističu autori, važno je na vrijeme početi razmišljati o mogućim problemima koje treba riješiti kako bismo ih bili spremi testirati kada čovječanstvo krene nastanjivati Mars. 

„S novom erom istraživanja svemira koja je u tijeku, ovo je pravo vrijeme da počnemo razmišljati o ovim novim i hrabrim budućim konceptima i počnemo ispunjavati praznine u strateškom znanju. Nadalje, ovdje istraženi principi također su primjenjivi na objekte manjih razmjera kao što su svemirske letjelice s ljudskom posadom, svemirske stanice ili mjesečeve baze, koje bi imale koristi od stvaranja zaštitnih mini-magnetosfera“, pišu u uvodu autori.

Pročitajte više

 

Pročitajte više