Znanstvenik Vlahoviček: Nova mutacija može biti slijepo crijevo za virus

Screenshot: Nova TV

ZBOG novog soja uvode se nova pravila na granici. Zbog soja s 30-ak mutacija oglasio se alarm u cijeloj Europi. Znanstvenike je zabrinuo toliki broj mutacija.

"O zaraznosti novog soja ne znamo ništa. Znamo da je novi soj znatno mutirao što upućuje na veći evolucijski skok. To nam govori da bi taj soj mogao imati različita svojstva, ali ne znamo kakva će ta svojstva biti", rekao je za Dnevnik Nove TV Luka Čičin Šain, virusni imunolog iz centra za infektološka istraživanja Helmholtz.

Imunolog Čičin Šain podsjeća da cjepiva smanjuju i rizik od zaraze i širenja virusa. Prije cjepiva imali smo i škotski i britanski soj i nebrojeno mutacija.

"Mimo tih sojeva imali smo jedan velik broj manje važnih varijanti koje su bile od nekog interesa, a za koje su praćenjem znanstvenici WHO-a utvrdili da sojevi ne postaju dominantniji", rekao je Čičin Šain.

Ova mutacija mogla bi biti slijepo crijevo za virus

Zbog tolikog broja mutacija virus svakako treba pratiti s oprezom, smatra i profesor Kristian Vlahoviček s PMF-a, jer nam može donijeti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vijesti.

"Lako može značiti i to da je to jedna od mutacija koja će biti slijepo crijevo za virus, evolucijsko slijepo crijevo možda je sad žarište u Južnoj Africi, ali će zamrijeti jer se pokazuje da takav virus nije dovoljno kompetitivan s virusima koji kolaju u populaciji", rekao je Vlahoviček.

Pročitajte više