Znate li da možete dobiti isplatu 15 posto svoje mirovinske štednje? Evo kako

Foto: Press

Mirovinska štednja članova obveznih mirovinskih fondova ulaže se s ciljem ostvarivanja prinosa. Fondovi A kategorije od početka rada do danas za nas su ostvarili prinose od 7.5 posto, fondovi B kategorije od 5.4 posto, a fondovi C kategorije od 4.6 posto. Kako biste mogli istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu, Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja najveći interaktivni specijal Gospodin Fin: Financije za svakoga.

Riješite kviz i doznajte kako istražiti sve mogućnosti za vašu buduću mirovinu te zašto je dobrovoljna mirovinska štednja u trećem stupu trenutno najisplativija s državnim poticajima, prinosima fonda i olakšicama za poslodavce. U e-knjizi Dobar plan za mirovinu istražite s Gospodinom Finom drugi mirovinski stup. S Gospodinom Finom, prvim hrvatskim virtualnim pomoćnikom mirovinskih fondova, možete odmah razgovarati i na Viberu te dobiti dodatne, personalizirane informacije o tome kako štedjeti za mirovinu.

ZAPOSLENI cijeli svoj radni vijek uplaćuju obvezne mirovinske doprinose od ukupno 20 posto u prvi i drugi mirovinski stup. Mirovinska štednja, onih 5 posto bruto plaće koje svaki mjesec uplaćujete u obvezni mirovinski fond ili drugi stup, samo je vaša, osobna i nasljedna imovina. Individualna kapitalizirana štednja koristi se isključivo za isplatu osobne mirovine iz drugog stupa, ali postoji i mogućnost jednokratne isplate 15 posto štednje u trenutku odlaska u mirovinu. Evo kako.

Glavni je uvjet da biste dobili takvu isplatu da izaberete isplatu svoje mirovine iz prvog i drugog stupa. Naime, u trenutku odlaska u mirovinu, ovisno o tome što je za vas povoljnije, možete odabrati isplatu mirovine i samo iz prvog stupa. U tom slučaju cijela vaša mirovinska štednja iz drugog stupa uplaćuje se u državni proračun i dobivate isplatu svoje mirovine samo iz prvog stupa međugeneracijske solidarnosti. Drugi model je isplata mirovine iz prvog i drugog stupa. Mirovinu iz prvog stupa uvijek isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Za isplatu mirovine iz drugog stupa sami morate odabrati mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) u koje se prenosi cijela vaša mirovinska štednja iz obveznog mirovinskog fonda. Birate model isplate svoje mirovine i s odabranim MOD-om sklapate ugovor.

Da biste mogli ostvariti pravo na jednokratnu isplatu 15 posto svoje mirovinske štednje iz obveznog mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje ili 2.stupa, izračunata osnovna mirovina iz prvog stupa mora biti 15 posto veća od zakonom zajamčene najniže mirovine. Najnižu mirovinu dvaput godišnje određuje HZMO.

Ako ste odabrali jednokratnu isplatu 15 posto svoje mirovinske štednje, važno je znati da će se za taj iznos umanjiti isplata vaše mirovine iz drugog stupa. Uz to, platit ćete i porez. Na isplate do 30.000 kuna stopa poreza iznosi 10 posto. Na iznos veći od 30.000 kuna platit ćete 15 posto poreza.

Jeste li znali da ako želite mirovinu u iznosu od 60 posto svoje zadnje plaće u prvom i drugom mirovinskom stupu, morate raditi do 70. godine? Muškarci u starosnu mirovinu mogu sa 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža. Žene trenutno u starosnu mirovinu mogu sa 62 godine i devet mjeseci te najmanje 15 godina mirovinskog staža. U prijelaznom razdoblju do 2029. postupno se izjednačava pravo na odlazak u mirovinu žena i muškaraca na 65 godina života.

(Izvor: Hanfa, rujan 2021.; Izračuni su informativni i nisu jamstvo budućih prinosa ni kapitaliziranog iznosa u budućnosti.)

Riješite Fin kviz i doznajte kako donosite financijske odluke

Što biste učinili da sada dobijete 1500 kuna – potrošili ih odmah ili ih uštedjeli za nešto što vam je važno u budućnosti? Da biste doznali koji ste od tri tipa osobnosti kada je riječ o financijskim prioritetima, riješite Fin kviz, koji je razvijen s bihevioralnim stručnjacima.

Foto: Press

Otkrijte jeste li među onima koji žele sigurnost, pa planirano i oprezno donosite odluke, jeste li dinamični te sami pokrećete stvari oko sebe ili ste negdje između ta dva tipa osobnosti. Ovisno o tome koji ste tip, istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu.

Riješite Fin kviz!

Uz e-knjigu Dobar plan za mirovinu istražite kako štedjeti

Preuzmite e-knjigu Dobar plan za mirovinu, najveći vodič o tome kako štedjeti i kako se ostvaruju prinosi u drugom i trećem mirovinskom stupu, te s Gospodinom Finom istražite sve mogućnosti za svoju buduću mirovinu. Vodeći financijski stručnjaci savjetuju vam kako štedjeti za svoju mirovinu.

Foto: Press

Preuzmite e-knjigu DOBAR PLAN ZA MIROVINU

Razgovarajte na Viberu s Gospodinom Finom

Razgovarajte odmah s Gospodinom Finom na Viberu i uz pomoć prvog virtualnog pomoćnika mirovinskih fondova saznajte dodatne, personalizirane informacije o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu te istražite sve mogućnosti za svoju mirovinu. Gospodin Fin nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s bihevioralnim stručnjacima i vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip.

Prislonite kameru mobitela i skenirajte QR kod ili kliknite ovdje i započnite odmah razgovor s gospodinom Finom!

Pogledajte najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama

Pratite najdetaljniji YouTube specijal o mirovinama u Hrvatskoj i saznajte sve o štednji u drugom i trećem mirovinskom stupu. S Gospodinom Finom napravite dobar plan za svoju mirovinu! Dio je to projekta financijske pismenosti koji provodi Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

Pogledajte video i saznajte kako dobiti 750 kuna poticaja na štednju. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Pročitajte više